Şah Tahmasb'ın yönetiminde Safevi Devleti (1524-1576)
The Safavid State under the rule of Shah Tahmasp (1524-1576)
- Tez No: 821391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ZİYA KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Safevi Devleti, Şah Tahmasb, Osmanlılar, Özbekler, Safavid State, Shah Tahmasp, Ottomans, Uzbeks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Şah Tahmasb ve dönemi, İran tarihinde önemli bir yer tutmasına karşın yeterince araştırılmamış ve bu konuda kapsamlı çalışmalar ortaya konulmamıştır. Çalışmada Safevi Devleti‟nde önemli bir zaman aralığını teşkil eden Şah Tahmasb döneminin açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Şah Tahmasb döneminde meydana gelen ekonomik, siyasi, sosyal, dini ve kültürel değişimlerin, Safevi Devleti ve komşularına etkileri araştırılmıştır. Çalışma objektif bir şekilde incelenen ana kaynaklar, ikinci el kaynaklar ve arşiv belgeleri ışığında ele alınmıştır. Çalışma ana başlıklar ve alt başlıklar şeklinde planlanmış ve söz konusu başlıklar çalışmanın konusu doğrultusunda sıralanmıştır. Çalışmanın giriş kısmında Safevi Devleti‟nin doğuşu ve gelişimine yer verilmiştir. Birinci bölümde Şah Tahmasb'ın tahta çıkışı ve iç siyaseti kaleme alınmıştır. İkinci bölümde Şah Tahmasb'ın dış siyaseti; ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, şah Tahmasb dönemi devlet teşkilatı ele alınmıştır. Son bölümde ise Şah Tahmasb'ın kişiliği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although Shah Tahmasb and his era hold a significant place in Iranian history, they remain insufficiently researched. There is a dearth of comprehensive studies addressing this subject. This study aims to shed light on the reign of Shah Tahmasb, a pivotal period in the Safavid State's history. The research delves into the profound impact of economic, political, social, religious, and cultural changes that transpired during Shah Tahmasb's rule, both within the Safavid State and its neighboring regions. Approaching this investigation, primary sources, secondary sources, and objectively examined archival documents serve as the guiding lights. The research has been meticulously organized into main and subheadings that aptly align with the study's central theme. The introductory section of the research lays out the genesis and evolution of the Safavid Empire. The initial segment delves into Shah Tahmasb's ascension to the throne and his domestic policies. Subsequently, the foreign policy of Shah Tahmasb takes center stage in the second section. The third part of the study scrutinizes the administrative structure of the Shah Tahmasb era. Concluding the study, the final chapter places a spotlight on the personality traits that defined Shah Tahmasb. [Note: Without more context, it's challenging to refine the text further. Please provide more details if you have specific improvements in mind or particular aspects you'd like to emphasize.