The emergence and development of digital art in Turkey
Türkiye'de dijital sanatın oluşumu ve gelişimi
  1. Tez No: 821485
  2. Yazar: SABA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AYAN ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Tarihi, Dijital Sanat, Yeni Medya, Art History, Digital Art, New Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Dijital sanat, üretimlerin dijital olduğu, eser ya da projenin üretilmesi sürecinin teknolojik araçlar gerektirdiği veya sanatın konusunun dijital olduğu sanat türlerini içermektedir. Sanatın bir formu olan dijital sanatı kronolojik bir şekilde ele alan“Türkiye'de Dijital Sanatın Oluşumu ve Gelişimi”başlıklı bu tez, Dijital Sanatın tarihini geniş bir perspektifte ele alarak, sonra Türkiye'ye odaklanmaktadır. Dijitalleşen dünyanın sanat formları, 20. yüzyılın başlarında Türkiye'yi etkisi altına almıştır. Bu etki, dijital resim veya fotoğraf gibi alanlarda başlayarak diğer alanlara doğru genişlemiştir. Bu bağlamda tez, dijital sanatın etki altında kaldığı akımları, fotoğraf makinesinin bulunmasıyla sanata olan bakış açısının değişmesini, günümüzde geldiği noktayı ele aldıktan sonra özelde Türkiye'deki sanatçıları ve üretimlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Tezin dikkate aldığı bir diğer nokta da dijital sanatın yeni bir alanı olan NFT hakkındaki bilgileri derlemek ve Türkiye'de durumu tespit etmektir. Çalışma dijital sanatın köklerini ele almakta, ardından da dijitalleşme ve dijital sanat konusuna eğilmektedir. Türkiye'de Modern Sanat'ın kısa bir tarihçesi verildikten sonra Türkiye'de dijital sanatın evrimine, sanatçılara ve üretimlerine odaklanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital art involves the types of art where the output is digital, the process of producing the artwork or project requires technological tools, or the subject itself is digital. This dissertation, titled“The Emergence and Development of Digital Art in Turkey”, examines digital art as an artistic genre in a chronological manner, first approaching the history of Digital Art in a broad perspective and then focusing on Turkey in particular. The art forms of the increasingly more digital world first emerged in Turkey at the beginning of the 20th century. Its influence first spread in mediums such as digital painting or photography and later expanded into others. In this context, the dissertation examines the trends that influenced digital art, the changes in viewpoints on art after the invention of the camera, and reviews the current day state of digital art, before identifying digital artists in Turkey and their works. Another subject that the dissertation takes into consideration is NFTs, a new branch of digital art, aiming to compile information and to determine the current state of NFTs in Turkey. The study examines the roots of digital art, after which it leans into the subjects of digitalization and digital art. A brief history of Modern Art in Turkey precedes the main section focusing on the evolution of digital art in Turkey, its artists and their productions.