A Model for optimum mine size determination for Turkish lignite deposits
- Tez No: 8215
- Danışmanlar: DR. NEŞ'E ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: En uygun üretim miktarı, net bugünkü değer maksimizasyonu, linyit kömürü yatakları, ocak ömrü, maliyet tahmini, Optimum mine size, net present value maximization, lignite coal deposits, mine life, cost estimation
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET TÜRKÎYE LİNYİT YATAKLARI ICÎN EN UYGUN ÜRETİM MİKTARININ BELİRLENMESİ I CİN BÎR MODEL YöRUKOGLU, Musta-Fa Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Neş'e CELEBİ Ocak 1990, 90 sayfa Bu çalışmada, net bugünkü değer maksimi zasyonu yaklaşımına dayanarak bir linyit yatağının en uygun üretim miktarının belirlenmesi için bir model geliştirilmiştir. Model, yatak rezervini ve dolayısıyla üretim ömrünü ve üretim miktarını etkileyen diğer fiziki, mali parametreler ile çalışma parametrelerini dikkate almaktadır. Modelin Işıklar projesine uygulanmasından ortaya çıkan sonuç, ilk değerlendirme safhasında bir kömür yatağının en uygun üretim miktarının kısa zamanda belirlenmesinde modelin oldukça yararlı bir araç olduğunu göstermektedi r. Model için gerekli olan gelir -Fonksiyonu ile yatırım ve isletme giderleri -Fonksiyonları, TürkiyeKömür İsletmelerine ait açık linyit ocakları projelerinden alınan bilgilerden elde edilmiştir. Model bazı ek yararlara da sahip olup üretim miktarına bağlı alarak isletme giderlerini vermekte ve satış fiyatı ile birim üretim maliyeti arasında bir karşılaştırma yapma olanağını sağlamaktadır. Model, linyit kömürü kalitesini dikkate alarak satış fiyatının belirlenmesi kolaylığını da getirmektedir. Modelin toprak kazıda ekskavatör ve/veya dragline ve kamyon ve kömür kazı ve nakilde ekskavatör ve/veya yükleyici ve kamyon sistemi ile isletilmesinin uygun olduğu linyit yatakları için yararlı olacağına inanı 1 maktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL FOR OPTIMUM MINE SIZE DETERMINATION FOR TURKISH LIGNITE DEPOSITS YÖRÜKOGLU, Musta-Fa M.S. in Mining Engineering Supervisor: Dr. Nes'e CELEBÎ January 1990, 90 pages In this study, a model depending on net present value maximization approach is developed in order to determine the optimum mine size o-f a lignite deposit. The model considers the reserve o-F the deposit and consequently the production life and the other physical, operational and financial parameters which affect the mine size. The result derived from the application of the model for Işıklar project reveals that the model is a quite useful tool in quick determination of optimum size of a coal deposit at the preliminary evaluation stage, when used within the boundaries of it. The revenue, capital and operating cost functions necessary for the model are obtained using the data taken 111¦From surface lignite mine projects belonging to Turkish Coal Enterprises. The model has some additional advantages such that it can give the estimator the operating costs depending on production rate and allows him to make a comparison o-F selling price and unit production cost. It can also provide the facility o-F determining the selling price in relation to the quality of the lignite coal. In short, it is believed that the model will be useful for lignite deposits which are suitable to be exploited with a proposed system of excavator and/or dragline and truck in overburden removal and excavator and/or loader and truck in coal production and hauling.