The effects of motivation and innovation in Libyan civil aviation sector on operating performance
Libya sivil havacılık sektöründe motivasyon ve inovasyonun operasyon performansına etkileri
  1. Tez No: 821509
  2. Yazar: BASEM OMAR MEFTAH MASAOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OMAR KACHKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İnovasyon, Sivil Havacılık, İşletme Performansı, İşletmeler, Libya, Civil Aviation, Enterprises, Innovation, Libya, Motivation, Operating Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Küresel rekabet ortamı, değişim ihtiyacının bir sonucu olarak depolanan bilgi ve teknolojiye dayalı inovasyon, işletmelerin uzun vadede hayatta kalabilmesinde kilit rol oynamaktadır. Değişen koşullara ayak uydurabilmek, hem işletme içinde hem de işletme dışında yapılacak yeniliklere bağlıdır. Çalışan motivasyonunun çalışanın inovasyon performansını ne ölçüde etkilediği son zamanlarda işletme yöneticilerinin merak ettiği konulardan biri haline gelmiştir. Bağımsız değişkenlerden inovasyon ve çalışan motivasyonunun bağımlı değişken işletme performansı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla sivil havacılık sektörü üzerinde yapılması planlanan bu çalışmada, bu doğrultuda inovasyon ve çalışan motivasyonunun sivil havacılık sektörü üzerindeki etkileri incelenmiştir. . Çalışma sonucunda ilgililerin yararına olacak bilgilerin elde edilmesi ve sunulması amaçlanmaktadır. Bu çalışma yalnızca, araştırma yapılmadan önce belirlenen, Libya'nın sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren Mitiga Uluslararası Havalimanı ve Misrata Uluslararası Havalimanı'ndaki Libyan Airlines çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılmış olup katılımcılardan elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda Libya Havayolları işletmelerinde artan çalışan motivasyonu ve inovasyon faaliyetlerinin doğal bir sonucu olarak işletme performansının arttığı tespit edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında sivil havacılık sektörü işletmelerinin çalışan motivasyonunu arttırırken aynı zamanda inovasyon faaliyetlerine de önem vermesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the global competitive environment, innovation based on stored information and technology due to the need for change plays a crucial role in the long-term survival of businesses. Keeping up with the changing conditions depends on the innovations to be made inside and outside the company. The extent to which employee motivation affects the innovation performance of the employee has become one of the issues that business managers have been wondering about recently. This study will be conducted in the civil aviation sector to determine the effects of the independent variables innovation and employee motivation on the dependent variable operating performance. In this direction, the impact of innovation and employee motivation on the civil aviation sector was examined. As a result of the study it is aimed to obtain and present information that will benefit the interested parties. This study was carried out only on the employees of Libyan Airlines in Mitiga International Airport and Misrata International Airport operating in the civil aviation sector of Libya, which was determined before the research was conducted. The study used a questionnaire technique, and the data obtained from the participants were analyzed with the SPSS package program. In line with the information obtained from the analyses, it has been determined that the operating performance has increased as a natural result of improving employee motivation and innovation activities in Libyan Airlines enterprises. From this point of view, civil aviation sector enterprises need to increase employee motivation and attach importance to innovation activities simultaneously.