Kadınların oy kullanmadaki özgürlükleri: Mersin Erdemli örneği
Women's freedom to vote: The case of Mersin Erdemli
- Tez No: 821520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ DİKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Sosyoloji, Tarih, Family Planning, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Siyaset, Women, Politics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsan hakları, demokrasi ve siyaset kavramları, tarihte genel olarak erkeklere verilen haklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin en belirgin görüldüğü alanlardan biri de siyasettir. Kadınların siyasette erkeklerle eşit haklara kavuşması yıllar boyu süren bir mücadelenin sonucunda olmuştur. Fakat Türkiye'de kadınlar siyasi hayata erkekler kadar kolay dahil olamamakta ve temsil oranları da erkeklerin oldukça gerisinde kalmaktadır. Bu durumun en önemli nedenlerden biri toplumun, kadına yüklediği geleneksel toplumsal cinsiyet rolleridir. Bu roller neticesinde kadın ev içi özel alanda kalarak aile bakımından ve ev işlerinden sorumlu hale gelmektedir. Eril norm ve deneyimlerden beslenen siyasette, kadınların siyasete dahil olmaları ve bu alandaki temsil oranları hem nicelik hem de nitelik bakımından zayıf kalmaktadır. Bu çalışma, günümüz siyasetindeki sorunları anlamak için tarihsel bir perspektif sunarak Mersin'in Erdemli ilçesindeki 30 kadın katılımcının deneyimleri ve fikirleri ışığında, kadınların mevcut sistemde siyasetin dışında ya da kıyısında kaldıklarına neden olan faktörlere değinerek bunun ardındaki sebeplere odaklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The concepts of human rights, democracy and politics appear as the rights generally given to men in the history. One of the areas where inequality between men and women is most evident is politics. Women's attainment of equal rights with men in politics has been the result of years of struggle. However, women in Turkey are not as easily involved in political life as men, and their representation rates are far behind men. One of the most important reasons for this situation is the traditional gender roles that society imposes on women. As a result of these roles, women stay in the private area of the house and become responsible for family care and housework. In politics, which is fed by masculine norms and experiences, women's participation in politics and their representation in this field remain weak both in terms of quantity and quality. This study will focus on the reasons behind this by addressing the factors that cause women to stay outside or on the edge of politics in the current system, in the light of the experiences and ideas of 30 female participants in Erdemli district of Mersin, by presenting a historical perspective to understand the problems in today's politics.