The nexus between art, culture and religion: Neopaganism in American art
Sanat, kültür ve din arasındaki bağ: Amerikan sanatında neopaganizm
- Tez No: 821605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET CEM ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, American Culture and Literature, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Neopaganism, Paganism, American Art, Neopagan Art, Neopaganism, Paganism, American Art, Neopagan Art
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 636
Özet
Paganizm, Antik çağa kadar uzanan en eski din olarak bilinmektedir. Paganizm, yüzyılları kapsayan dünya uygarlıklarının her döneminde daima büyük rol oynamıştır. Paganizm, bir din olmanın yanı sıra, Toplumların günlük yaşamlarında da doğrudan görülebilen yoğun bir kültürel ve sanatsal çeşitliliğe sahiptir. Özellikle sanat üslubuna dayanan Pagan çeşitliliği, her yüzyılın reformlarına göre farklılıklar göstermiştir. Yazılı kaynaklar doğrudan göstermektedir ki, Paganizm, milletlerin her çağına kolayca uyan, kendine özgü bir üsluba sahiptir. Bu süreç içerisinde Paganizm'in yenilikleri kendi bünyesine katarak gelişimini sürdürdüğü ve ''Hristiyanlık öncesi nüfusun Doğaya inanç ve Çoktanrılı pagan dinlerinin Modern Toplumlara uyarlaması'' olarak tanımlanan Neo-Paganizm olarak ortaya çıktığı göz ardı edilmemelidir. Özellikle 1960'lardan sonra Neo-Paganizm, Amerika Birleşik Devletleri'nde kendine özgü Sanatsal değerlere, Kültürel olaylara, Din merkezliliğe dokunan devasa arka planla kendini göstermeye başlamıştır. Bu nedenle araştırma, Paganizm tarihine detaylı bir şekilde değinerek, Neopaganizm'in sosyo-kültürel boyutunu detaylı bir şekilde inceleyecektir. Ayrıca bu tez, Neopaganizm inancının ve Neopagan kültürünün Amerikan sanatına nasıl işlendiğine ve yansıtıldığına dair örnekler vererek, Amerikan Sanatında aynı odaktaki diğer projelerden ayrılan farklı gelişim alanını sunar; ayrıca kavramın evrim sürecini ve özellikle Paganizm'in Modern dünyaya doğru gelişim aşamalarını kısaca yansıtmaktadır. Bu çalışma Paganizm'in her yüz yıl içerisindeki kapsamlı gelişimini , 4.yy da başlayıp, Çağdaş dönemde biten derin tarihi araştırmalara odaklanarak sunmaktadır. Ana odak Amerikan Sanatında Neopagazim olmasına rağmen, bu araştırma Avrupa'nın tüm Pagan sürecini, Avrupa Pagan Sanatını, Amerika'yı ve Amerikan Neopagan Sanatını kapsayan uzun soluklu bir belge haline gelmiştir. Sanatsal bağlamdan ayrı olarak, Kültürel, Dinsel ve Tarihsel perspektiflerden geniş bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Paganism has been known as the Oldest-Rooted religion dating back to Antiquity. It has always been the huge role in the every following period of the world civilizations containing the centuries. In addition to being a religion, Paganism has an intense cultural and artistic diversity being directly visible inside the Societies' daily routines. Pagan diversity especially based on Art style, has shown the differences according to the each century's reforms. The written sources directly show that Paganism has had the unique tone, that easily matches with the every epoch of nations. In this process, it should not be overlooked that Paganism continued to develop by incorporating innovations within itself, and emerged as Neo-Paganism, that is being defined as adapting PreChristian population's nature shipping and Polytheistic pagan religions into the Modern Societies, in the Modern period. Especially, After 1960's Neo-Paganism began to show itself in the United States of America with the huge background touching to the unique Artistic values, Cultural events, centered Religion itself. For this reason, the research would examine the socio-cultural dimension of Neopaganism in detail, by touching on the history of Paganism in detail. Furthermore, In American Art, this thesis presents the different development area, that is separated from the other projects having the same focus by giving examples of how the belief and culture of Neopaganism are processed and reflected in American art; moreover, briefly reflecting the evolution process of the concept and especially the stages of Paganism's development towards the Modern world. In more detail, This thesis provides the wide-spread development of Paganism in the each century by focusing on the deep historical researches, that have begun from 4th Century and end in Contemporary era, Although the main focus of the thesis is Neopaganism in America and American art, the thesis has become a long-term document that includes the entire Pagan process of Europe, European Pagan Art, America and American Neopagan Art. Apart from the Artistic context, it provides a broad frame from the Cultural, Religious and Historical perspectives.