A feminist critical analysis of two novels the Handmaid's Tale by Margaret Atwood and Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm by İnci Aral
Margaret Atwood'un Handmaid's Tale ve İnci Aral'ın Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm'ün feminist eleştirel analizi
- Tez No: 821606
- Danışmanlar: PROF. MEDİHA GÖBENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Direniş, İsyan, İtaat, Teslimiyet, Ataerkillik, Feminist Kanon, Kadın Rolleri, Kimlik, Resistance, Rebellion, Obedience, Surrender, Patriarchy, Feminist Canon, Female Roles, Identity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kanadalı saygın yazar Margaret Atwood'un kaleme aldığı Damızlık Kızın Öyküsü (1985) ve Türk yazar İnci Aral'ın kaleme aldığı Hiçbir Aşk, Hiçbir Ölüm (1997) romanları heterojen anlatı eserlerine örnektir. belirgin“kadın”sesleriyle. Bu edebi şaheserler, zıt sosyal, kültürel ve politik bağlamlardan kaynaklanan kadınlığa ilişkin çok yönlü koşulları ve toplumsal rolleri aydınlatıyor. Kadınların baskıcı otoriter rejimlere ve onlara dayatılan kısıtlayıcı çerçevelere karşı tutumlarını ve tepkilerini derinlemesine araştırıyorlar. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygın olan toplumsal cinsiyet yapıları, kadınların kişisel özerklik kazanmasını etkili bir şekilde engellemektedir. Bu iki romanın sınırları içinde kadınlar, yüzyıllardır ayrımcı ataerkil sistemler tarafından sistematik olarak reddedilen kimliklerini geri kazanmak için başarılı ya da başarısız girişimlerde bulunurken tasvir edilir. Siyasi, dini ve kültürel normlara ve geleneklere tabi olan kadınlar, eylemlilik, karar verme yetenekleri ve topluma katılım fırsatları açısından kendilerini ciddi şekilde sınırlı buluyorlar. Bu vahim durum, ataerkil güçler tarafından dayatılan geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin sürdürülmesi nedeniyle devam etmektedir. İnsanın temel sevgi ve kabul arayışı, cinsellik, tutku, ihanet, cehalet, kayıtsızlık, boyun eğdirme, itaatsizlik ve isyan, her iki anlatıda da kadının tabi olduğu toplumsal yapının sınırları içinde ele alınan çok çeşitli temalar ve yönler arasındadır. Dahası, bu romanlar, amansız kimlik arayışları sırasında kadın karakterlerin zincirlerinden ne ölçüde kurtulduğunu incelemek ve değerlendirmek için ikinci dalga feminist bakış açılarını benimsiyor.
Özet (Çeviri)
The novels entitled“The Handmaid's Tale”(1985), penned by the esteemed Canadian author Margaret Atwood, and“Hiçbir Aşk, Hiçbir Ölüm”(1997), authored by the notable Turkish writer İnci Aral, serve as exemplary instances of heterogeneous narrative works with distinct“female”voices. These literary masterpieces illuminate the multifaceted conditions and societal roles pertaining to womanhood, originating from contrasting social, cultural, and political contexts. They delve into the attitudes and responses of women towards oppressive authoritative regimes and the constricting frameworks imposed upon them. The social constructs of gender prevalent across diverse regions of the globe effectively hinder women from attaining personal autonomy. Within the confines of these two novels, women are portrayed as undertaking either successful or unsuccessful endeavors to reclaim their identities, which have been systematically denied for centuries by discriminatory patriarchal systems. Subjected to political, religious, and cultural norms and conventions, women find themselves severely limited in terms of agency, decision-making capabilities, and opportunities for participation in society. This dire circumstance persists due to the perpetuation of traditional gender roles enforced by patriarchal forces. The fundamental human quest for love and acceptance, sexuality, passion, betrayal, ignorance, indifference, subjugation, disobedience, and rebellion are among the multifarious themes and facets addressed within the boundaries of the social structure to which women are subjected in both narratives. Moreover, these novels adopt second-wave feminist perspectives to dissect and evaluate the extent to which female characters are liberated from their shackles during their relentless pursuit of identity.