Politics of conservative art: The making of the Yeditepe Biennial
Muhafazakar sanatın siyaseti: Yeditepe Bienali'ni yapmak
- Tez No: 843551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN İLKER AYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: muhafazakar sanat, kültür politikaları, kültürel iktidar, bienal, Yeditepe Bienali, conservative art, cultural politics, cultural hegemony, biennial, Yeditepe Biennial
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez, günümüz Türkiye'sinde, özellikle de AKP iktidarı döneminde sanat, kültür ve yönetim arasındaki karmaşık ilişkiyi aydınlatmak için Yeditepe Bienali'ni bir vaka çalışması olarak kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. İskender Pala'nın 2012'deki eleştirel yorumlarıyla alevlenen muhafazakâr sanat tartışmalarını bir arka plan olarak kullanan bu tez, Yeditepe Bienali'ni hükümetin kültür stratejisinin somut bir ifadesi olarak konumlandırmaktadır. Betimleyici ve analitik yöntemler kullanan çalışma, bienalin yönetim kurulu, küratörleri ve organizatörleriyle yapılan görüşmeler; basın bültenleri, kataloglar ve raporlar gibi çeşitli kaynakların eleştirel söylem analizine dayanmaktadır. Ana argüman, görünürde bir kültür sergisi olan bienalin, stratejik olarak kültür politikalarına katkı sunacak bir araç işlevi görecek şekilde tasarlandığı ve mevcut hükümetin muhafazakâr, gelenekçi ve neo-Osmanlıcı gündemi doğrultusunda kültürel söylemi aktif olarak şekillendirdiğidir. Araştırma, Fatih Belediyesi ile Klasik Türk Sanatları Vakfı (KTSV) arasındaki ortaklığı mercek altına almış; bienalin planlanması ve yürütülmesini titizlikle inceleyerek bienal çevresindeki siyasi, bürokratik ve sanatsal ağları ortaya çıkarmıştır. Bu tez, Yeditepe Bienali'nin kültürel bir vitrin olmanın ötesinde, sanat, kültür ve yönetişimin kritik bir kesişimini temsil ettiğini ve günümüz Türkiye'sinde kültür politikası ve iktidarın bir barometresi olarak hizmet ettiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation comprehensively analyzes the Yeditepe Biennial as a case study to illuminate the complex relationship between art, culture and governance in contemporary Turkey, particularly during the AKP rule. Using the conservative art debates sparked by İskender Pala's critical comments in 2012 as a backdrop, this dissertation situates the Yeditepe Biennial as a concrete expression of the government's cultural strategy. Using descriptive and analytical methods, the study draws on a critical discourse analysis of various sources such as interviews with the biennial's board of directors, curators and organizers; press releases, catalogues and reports. The central argument is that the biennial, ostensibly a cultural exhibition, is strategically designed to function as a political tool, actively shaping cultural discourse in line with the conservative, traditionalist and neo-Ottomanist agenda of the current government. The research meticulously examines the planning and execution of the biennial, revealing the political, bureaucratic and artistic networks involved. The partnership between the Fatih Municipality and the Classical Turkish Arts Foundation (KTSV) is scrutinized, revealing a complex nexus that underscores the political underpinnings of the event. This dissertation argues that beyond being a cultural showcase, the Yeditepe Biennial represents a critical intersection of art, culture and governance and serves as a barometer of cultural policy and power in contemporary Turkey.