Influence of teachers orientations to classroom management on teachers classroom behaviors, students responses to these behaviors and learning environment in ELT classroom
Öğretmenlerin, sınıf yönetimine yaklaşımlarının öğretmen ve öğrenci davranışları ve öğrenme ortamı üzerindeki etkileri
- Tez No: 82163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Öğretmenlerin Sınıf Yönetimine Yaklaşımları, Öğretmenlerin Yönetim Davranışları, Öğrenci Davranışları, Öğrenme Ortamı i, Classroom Management, Teachers'Orientations to Classroom Management, Teachers'Management Behaviors, Students'Behaviors, Learning Environment
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
öz Öğretmenlerin, Sınıf Yönetimine Yaklaşımlarının Öğretmen ve Öğrenci Davranışları ve Öğrenme Ortamı Üzerindeki Etkileri TURANLI, Adem Sultan Doktora Tezi, Eğitim Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali YILDIRIM Ocak 1999, 195 sayfa Bu çalışmada, öğretmenlerin sınıf yönetimine yaklaşımları ve bu yaklaşımların, ELT ortamında öğretmen ve öğrenci davranışları ve öğrenme ortamı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın evreni, 1996-1997 öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Hazırlık Sınıfında görevli öğretmenler (N=31) ve öğrencilerle (N=890) sınırlı kalmıştır. Ömeklemi ise, üç öğretmen ve onların öğrencileri (N=1 31 ) oluşturmuştur. Veriler, anket, görüşme, sınıf yönetimine ilişkin kritik olayların rapor edilmesi ve gözlem teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi için, hem nitel hem nicel veri çözümleme teknikleri kullanılmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin sınıf yönetimine yaklaşımlarının, onların sınıfta nasıl davrandıkları, öğrencilerin bu davranışlara nasıl karşılık verdikleri, ve öğrenme ortamıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. İlave olarak, bu karşılıklı ilişkiler betimsel olarak incelenmiştir...?' Bu çalışma, ayrıca, öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışları, öğrencilerin bu davranışlara verdiği karşılıklar ve yaratılan öğrenme ortamı arasında yakın ilişkilerin olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, aynı zamanda, etkili ve etkisiz sınıf yönetimi davranışlarına ilişkin yararlı görüşler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Influence of Teachers' Orientations to Classroom Management on Teachers' Classroom Behaviors, Students' Responses to These Behaviors and Learning Environment TURANLI, Adem Sultan Ph.D., Department of Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ALİ YILDIRIM January 1999, 195 pages This study dealt with teachers' orientations to classroom management, and their influence on teachers' behaviors, students'responses to these behaviors and the learning environment specifically in ELT setting. The population of the present study was limited to the teaching staff (N=31) and the students (N=890) in the preparatory class at Erciyes University in the 1996-1997 school year. Three teachers with different orientations to classroom management and their students (N=1 3 1 ) constituted the student sample. The data were gathered by the researcher through a questionnaire, opinionnaires, interviews, critical incidents on classroom management issues, and observations in the classrooms. Both qualitative and quantitative data analysis techniques were used to analyze the data. The results indicated that teachers'orientationsto classroom management are related to how they manage their classes, how the students respond to these behaviors, and the learning environment, and additionally, these interrelations were descriptively explored. Also, it revealed that there are close relationships among teacher management behaviors, students'responses to these behaviors and the learning environment created. This study also provided helpful insights into effective and ineffective management behaviors.