Adolesanlarda okul bağlılığı ve siber zorbalık duyarlılığı arasındaki ilşki
The relationship between school engagement and cyberbullying sensitivity among adolescents
  1. Tez No: 821656
  2. Yazar: ZEHRA YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM İLERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık duyarlılığı, Okul Bağlılığı, Siber Zorbalığa İlişkin Duyarlılık Ölçeği, Okula Bağlılık Ölçeği, Cyberbullying sensitivity, School Engagement, Cyberbullying Sensitivity Scale, School Engagement Scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: İnternetin yaygın olarak kullanımı, kolaylıklar yanında adolesan yaş grup için riskler getirmektedir. Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalık türüdür. Siber zorbalık duyarlılığı; çevrimiçi ortamlarda tehdit oluşturabilecek durumları anlama ve bunlara karşı önlem alabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Siber zorbalık duyarlılığı bireysel ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Okula devam etmeme riskli davranışlar içinde yer almaktadır. Okul bağlılığı, öğrencilerin okula devam etme, kendilerini okula ait hissetme, okul yaşamını benimseme, okul kurallarına uyma gibi duygu, düşünce ve davranışları benimsemelerini içermektedir. Bu çalışmada, adolesanların okul bağlılığı ile siber zorbalık duyarlılıklarının incelenmesi ve aynı zamanda sosyodemografik özelliklerin, internet kullanım alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya; SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim-Araştırma Hastanesi genel pediatri polikliniklerine ayaktan başvuran ve genel pediatri servislerinde yatarak tedavi gören 11-18 yaş arasındaki hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri ve internet kullanım alışkanlıkları kaydedilmiştir. Siber zorbalık duyarlılığı,“Siber Zorbalığa İlişkin Duyarlılık Ölçeği (SİZDO)”kullanılarak; okula bağlılıkları ise“Okula Bağlılık Ölçeği (OBÖ)”ile incelenmiştir. Tanılarına göre hastalar“akut hastalık, kronik hastalık ve intihar amacıyla intoksikasyon grubu”olarak sınıflandırılmıştır. Demografik verilerin, siber zorbalık duyarlılığı ile okul bağlılığı arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 303 hastanın, yaş ortalaması 14,92±1,78 bulunmuştur. Hastaların %41,9'u akut hastalık, %47,9'u kronik hastalık, %10,2'si intihar amaçlı intoksikasyon tanısı almıştır. Kızların hem SİZDO puanları, hem de OBÖ puanları anlamlı olarak erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. Tanı grupları arasında SİZDO açısından fark saptanmazken, intihar amaçlı intoksikasyon grubunun okul bağlığı puanlarının akut ve kronik hastalık grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sigara içenlerin OBÖ puanları anlamlı olarak daha düşüktür. OBÖ puanları, internet bağımlısı olan hastalarda anlamlı olarak daha düşük bulunmuş;OBÖ toplam puanları ile SİZDO puanları arasında anlamlı pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada okula bağlılıkta azalmanın, internet bağımlılığı, siber zorbalık maruziyeti ve sigara kullanımı gibi riskli davranışlar açısından önemli bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Widespread use of the Internet carries risks for the adolescent age group as well as convenience. Cyberbullying is a type of bullying carried out using digital technologies. Cyberbullying sensitivity is defined as the ability to understand and take precautions against situations that may pose threats in online environments. Cyberbullying sensitivity is affected by individual and environmental factors. School absenteeism is defined as risky behaviors in adolescence. School engagement includes students' adoption of emotions, thoughts and behaviors such as attending school, feeling themselves as a part of school, adopting school life and obeying school rules. The aim of the study was to examine the school engagement and cyberbullying sensitivities of adolescents, as well as to evaluate their sociodemographic characteristics and internet usage habits. Materials and Methods: The study was conducted in Sami Ulus Children's Hospital in general pediatric outpatient clinics. Demographic characteristics and internet usage habits of the patients were recorded. Cyberbullying sensitivity was determined by using the“Cyberbullying Sensitivity Scale (CSS) ”; their commitment to school was examined with the“School Engagement Scale (SES) ”. According to their diagnosis, patients were classified as“acute disease, chronic disease and intoxication group for suicide”. The relationship between demographic data, cyberbullying sensitivity and school engagement was evaluated. Results: The mean age of 303 patients who participated in the study was 14.92±1.78 years, 41.9% of the patients were diagnosed with acute disease, 47.9% with chronic disease, and 10.2% with suicidal intoxication. Both CSS scores and SES scores of girls were found to be significantly higher than boys. While there was no difference between the diagnosis groups in terms of CSS, the school engagement scores of the suicidal intoxication group were found to be significantly lower than the acute and chronic disease groups. Smokers have significantly lower SES scores. SES scores were found to be significantly lower in internet addicted patients. A significant positive correlation was found between the total SES scores and the CSS scores. Conclusion: In this study, it has been shown that a decrease in school engagement is an important risk factor for risky behaviors such as internet addiction, exposure to cyberbullying and smoking.