Algılanan örgütsel desteğin iş performansına etkisinde işin anlamının ve öz-şefkatin rolü
The role of meaning of work and self-compassion in the effect of perceived organisational support on job performance
  1. Tez No: 821856
  2. Yazar: ŞERİFE KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN UZUNBACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, Örgütsel Destek, Algılanan Örgütsel Destek, İşin Anlamı, İş Performansı, Self-Compassion, Perceived Support, Perceived Organizational Support, Meaning of Work, Job Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET:Örgütlerin en temel belirleyicilerinden biri insan sermayesidir. Dolayısıyla örgüt yöneticilerinin insan sermayesini etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmeleri için çalışanlarına destek sunarak çalışanlarının performanslarını arttırabilmeleri gerekmektedir. Çalışanların iyi bir performans gösterebilmeleri için örgütün sağlamış olduğu destek dışında hem işlerine hem de içsel dünyalarına yönelik bazı özelliklere sahip olmaları önemlidir. Bu özellikler arasında işlerini anlamlı bulup bulmaması ve kendilerine karşı gösterdikleri şefkat sayılabilir. Bu araştırmanın amacı, algılanan örgütsel desteğin iş performansı üzerindeki etkisinde işin anlamının ve öz-şefkatin aracı rol üstlenip üstlenmediğini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda öz-şefkatin ve işin anlamının örgütün desteğini algılayan çalışanların performanslarının artması yönünde aracılık rolünü test eden bir model geliştirilmiştir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda araştırma örneklemini kamu ve özel sektörde çalışan 707 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veriler anket tekniği kullanılarak elektronik ortamda (Google form aracılığıyla) toplanmıştır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Toplanan verilere ilişkin tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik, geçerlilik, korelasyon, yapısal eşitlik modeli (YEM) ve aracılık rolünün belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde SPSS 22.0 ve AMOS 24.0 programları kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde algılanan örgütsel destek işin anlamını, öz-şefkati, görev ve bağlamsal performansı pozitif yönde etkilemiştir. İşin anlamı ile öz-şefkat görev ve bağlamsal performansı pozitif yönde etkilemiş ve aracı rol üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT :One of the most fundamental determinants of organisations is human capital. Therefore, in order for organisational managers to use human capital effectively and efficiently, they should be able to increase the performance of their employees by providing support to their employees. In order for employees to show a good performance, it is important that they have some characteristics related to both their work and their inner world, apart from the support provided by the organisation. These characteristics include whether they find their jobs meaningful or not and the compassion they show towards themselves. The purpose of this study is to determine whether job meaning and self-compassion play a mediating role in the effect of perceived organisational support on job performance. In line with this purpose, a model was developed to test the mediating role of self-compassion and job meaning on the increase in the performance of employees who perceive organisational support. In line with this purpose, the research sample consists of 707 teachers working in public and private sectors. Quantitative research method was used in the study. The data were collected electronically (via Google form) using the questionnaire technique. Convenience sampling method was preferred in the study. Descriptive statistics, reliability, validity, correlation, structural equation modelling (SEM) and mediation role analyses were performed for the collected data. SPSS 22.0 and AMOS 24.0 programmes were used in these analyses. As a result of the analyses, perceived organisational support positively affected job meaning, selfcompassion, task and contextual performance. Job meaning and self-compassion positively affected task and contextual performance and played a mediating role.