Kariyer uyum yeteneğinin işgören performansına etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolü
The mediating role of perceived organizational support in career adaptability in relation to its impact on employee performance
  1. Tez No: 766206
  2. Yazar: GÖRKEM MUCUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE DARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Uyum Yeteneği, İşgören Performansı, Algılanan Örgütsel Destek, Career Adaptability, Employee Performance, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Günümüzde, bireylerin kariyer süreçlerindeki başarısı kariyer uyum yeteneği olarak şekillenmeye başlamıştır. Bireylerin yaşamları boyunca yaşanan değişimlere ayak uydurabilmeleri için kariyer sürecinde kariyer uyum yeteneği önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların sergilemiş olduğu performans düzeyleri işletmelerin başarısını artırdığı gibi kariyer uyum yeteneği yüksek olan bireyler daha etkili performansı sergilemektedir. İşgörenler tarafından ortaya koyulan performans ve çabaların işletme tarafından algılanması ve değer görmesi çalışanlar için büyük önem taşımaktadır. Değer gördüğünü hisseden işgörenler, daha etkin performans göstererek örgüte bağlılığı artmaktadır. İşletmelerde kariyer uyum yeteneği, örgütsel destek aracılığını da kullanarak performans ve verimliliği arttırıcı bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, kariyer uyum yeteneğinin işgören performansına etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracılık rolünün İstanbul'da imalat sektöründe görev alan 404 personel üzerinde yapısal eşitlik modeli yardımıyla belirlenmesidir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen araştırmanın sonuçları, kariyer uyum yeteneğinin algılanan örgütsel destek ve performans, algılanan örgütsel desteğinde performans üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, imalat sektöründe kariyer uyum yeteneği performans üzerinde olumlu etki sağlamakta ve algılanan örgütsel destek aracı önemli bir role sahiptir.
Özet (Çeviri)
Today, the success of individuals in their career processes has begun to take shape as career adaptability. Career adaptability is an important factor in the career process for individuals to keep up with the changes experienced throughout their lives. The performance levels exhibited by the employees increase the success of the enterprises, and individuals with high career adaptability exhibit more effective performance. It is of great importance for the employees that the performance and efforts put forth by the employees are perceived and valued by the business. Employees who feel valued show more effective performance and increase their commitment to the organization. Career adaptability in businesses is considered as a process that increases performance and productivity by using organizational support. The aim of this study is to determine the mediating role of perceived organizational support in the effect of career adaptability on employee performance with the help of structural equation model on 404 personnel working in the manufacturing sector in Istanbul. The results of the research obtained as a result of the analyzes show that career adaptability has a positive and significant effect on perceived organizational support and performance, and perceived organizational support on performance. As a result, career adaptability in the manufacturing sector has a positive effect on performance and the perceived organizational support tool has an important role.