The Scope and problems of cartesian epistemology
Kartezyen bilgi kuramının kapsamı ve sorunları
- Tez No: 82203
- Danışmanlar: PROF. DR. TEO GRÜNBERG, PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Descartes, Kartezyen, Meditasyonlar, Skeptisizm, Kuşkuculuk, Kuşku Deneyi, Kötü Cin, Aldatıcı Tanrı, cogito, Tümerklilik, İstenç Özgürlüğü, Özdeksel Töz, Balmumu, Gerçekçilik, Doğru, Doğruluk, Bilgi Kuramsal Haklı Çıkarma, Bilgi Kuramsal Temeldencilik, Açıklık ve Seçiklik. vı, Descartes, Cartesian, Meditations, Scepticism, Doubt Experiment, Evil Genius, Deceiver God, cogito, Omnipotence, Freedom of Will, Material Substance, Wax, Realism, True, Truth, Epistemological Justification, Epistemological Foundationalism, Clarity and Distinctness. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz KARTEZYEN BİLGİ KURAMININ KAPSAMI VE SORUNLARI Turan, Şeref Halil Ph. D., Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teo Grünberg Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Temmuz 1999, 175 sayfa Bu tezde Rene Descartes 'in bilgi kuramını çözümlemeye çalışıyoruz. Kartezyen kuşkunun doğasını ve yöntem bakımından anlamını öne çıkararak, Descartes'ın bilgi kuramının temeli olan 'Düşünüyorum, varım' önermesi çevresinde ortaya çıkan kimi sorunları ayrıntılarıyla tartışmaya çalışıyoruz. Pek çok inancı kuşku deneyinin etkisinden uzak tutmuş olsa bile, Descartes'ın matematik önermelerine bu ayrıcalığı tanımayı düşünmemiş olabileceğini öne sürüyoruz. Cogito'yu odağa alıyor, meditasyon yapan kişinin tanık olduğu düşünceleri kendisinin düşündüğünü haklı çıkaramayacağını, dolayısıyla 'Düşünüyorum' önermesinin tümerkli aldatıcı varsayımından kaynaklanan kuşkuya son verecek bir apaçıklıkolamayacağı görüşünü savunuyoruz. Descartes'ın, algılarının kaynağında aldatıcının bulunduğunu varsaymakla gerçekçilik için bir temeli güvenceye aldığı görüşünü öne sürüyor; ergiyen balmumu deneyini inceleyerek filozofun burada kullandığı ifadelerin, gerçekçiliğin temel inancını koruduğu yolundaki savımızı desteklediği sonucuna varıyoruz. Kartezyen dizgede 'idea', 'düşünce', 'algı', 'yargı' ve 'doğruluk' terimlerinin hangi anlamlara geldiklerini, bu dizgedeki 'açıklık ve seçiklik' ölçütleri ile 'doğruluk' arasındaki bağıntının doğasını aydınlatmaya çalışıyor ve Descartes'ın kanıtlamalarının döngüsellik ve öznellik suçlamalarına açık olduğunu vurguluyoruz. Son olarak, yargıların doğruluğunu Tanrının güvencesine bağlayan bu dizgede, Descartes'ın doğruluk ölçütü olarak gördüğü açıklık ve seçikliğin işlevlerinin ancak doğrulama olabileceğini savunuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SCOPE AND PROBLEMS OF CARTESIAN EPISTEMOLOGY Turan, Şeref Halil Ph. D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Teo Griinberg Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam July 1999, 175 pages In this thesis we try to analyse Rene" Descartes' theory of knowledge. We put the nature and methodological import of the Cartesian doubt in relief, and discuss certain problems that centre around the epistemological foundation 'I think, I exist'. We argue that although Descartes left many beliefs intact by his doubt experiment, he could have thought to deny this privilege to mathematical propositions. We bring the cogito statement into focus and argue that the statement 'I think' cannot be an evidence to put an end to doubt generated by the omnipotent deceiver hypothesis since the Cartesian meditator cannot justifiably hold that he himself thinks the thoughts he attests to. We maintain that Descartes, by assuming that the indeceiver is the source of his perceptions, retained a footing for realism. We analyse Descartes' experiment with the melting wax and conclude that his statements corroborate our thesis that the philosopher retained the basic belief of realism. We try to clarify senses of the terms 'idea', 'thought', 'perception', 'judgement' and 'truth', and the nature of the relation between the criteria 'clarity and distinctness' and 'truth' in the Cartesian system. We emphasise that Descartes' argument is vulnerable to the charges of circularity and subjectivity. Finally, we argue that the function of clarity and distinctness, which Descartes held to be the criteria of truth, can only be verification in a system where the guarantee of God comes to the fore as decisive in truth of judgements.