The Impacts of environmental thought on planning: A case study of Turkey
Planlamada çevresel düşüncenin etkileri: Türkiye örneği
- Tez No: 82205
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Eko-merkezli Yaklaşım, Tekno-merkezli Yaklaşım, Fiziksel Planlama, Çevresel Değerler, Çevreye Duyarlı Fiziksel Planlama Sistemi VI, Ecocentrism, Technocentrism, Physical Planning, Environmental Assets, Environmentally Sound Planning System IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz PLANLAMADA ÇEVRESEL DÜŞÜNCENİN ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bilgin, Haluk Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih Ersoy Aralık 1999, 260 Sayfa Bu çalışma, Türkiye örneğinde bir“çevreye duyarlı planlama sistemi”geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çerçeve içinde öncelikle çevresel düşüncenin değişen içeriği tarihsel bir bakış açısıyla irdelenmiştir. Çevresel düşünceyi günümüze kadar olan gelişiminde iki farklı bakış açısıyla inceleyebiliriz: Ekolojik olmayan tekno- merkezli yaklaşım ve ekolojik olan eko-merkezli yaklaşım. Fiziksel planlama ile çevre arasındaki ilişkinin kurulabilmesi için çevresel düşüncenin iki temel paradigması olan eko-merkezli ve tekno-merkezli yaklaşımların oluşturduğu kentsel gelişme yaklaşımları (Ekonomik Büyüme, Çevresel Koruma, Kaynak Yönetimi, EkolojikGelişme ve Derin Ekoloji) tartışılmıştır. Çünkü, insan doğal çevre üzerinde yaratabileceği zincirleme etkileri kontrol etmek zorundadır. Aksi halde istemediği etkilerle karşılaşacaktır. Bu tez kapsamında insanın kendi kaderini kontrol etme aracı olan planlamanın, yapay çevreler yaratırken zincirleme etkileri de değerlendirmek zorunda olduğu vurgulanmıştır. Bu amaçla Türkiye örneğinde değişik çevre koruma araçları ve fiziksel planlamada çevresel değerlerin nasıl ele alındığı irdelenmiştir. Son olarak, bütünüyle tekno-merkezli bir yaklaşım içeren Türkiye'deki fiziksel planlama sistemine çevresel öğelerin entegre edilmesine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACTS OF ENVIRONMENTAL THOUGHT ON PLANNING: A CASE STUDY OF TURKEY Bilgin, Haluk M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Melih Ersoy December, 1999, 144 pages This thesis searches for developing an“environmentally sound planning system”in Turkey. To realize this aim, changing context of the environmental thought in a historical perspective will be analyzed firstly. Environmental thought, up to now, could be analyzed in two basic paradigms: Non-ecological paradigm (technocentrism) and ecological paradigm (ecocentrism). Five basic urban development perspectives (Economic Growth, Environmental Protection, Resource Management, Eco-development, and Deep-Ecology Perspective) created by two mmain paradigms of the environmental thought (ecocentrism and technocentrism) will be discussed to understand the relationship between physical planning and environment because the chain effect of man on natural environment must be controlled that it can not upset ecological equilibrium. Otherwise, he may be faced with undesirable chain effects. Thus, planning which is a tool of man to control his destiny has been such understood that it has to be made into account the chain effects of the activity that are planned to form the man made environment. The thesis will also attemp to analyse the different environmental protection measures in Turkey and finally will seek to integrate environmental elements into physical planning system which has a technocentric aproach wholly.