The Later Wittgeinstein's understanding of meaning: A vindication
İkinci Wittgeinstein'in anlam anlayışı: Bir savunum
  1. Tez No: 82209
  2. Yazar: UZAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil oyunu, Bağlamsallık, İçsellik Bağıntısı, Karşıtlık Bağıntısı, Temelsizlik, Meşrulaştıramama. VI, Language-game, Contextuality, Internal Relation, Contrastive Relation, Groundlessness, Unjustifiability. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz İKİNCİ WITTGEINSTEIN'IN ANLAM ANLAYIŞI: BİR SAVUNUM Kılıç, Uzay Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. David Grünberg Aralık 1999, 103 sayfa Bu çalışma, ikinci Wittgenstein' da, bir dil konuşmanın insan davranışının, eyleminin ve niyetinin bir parçası olduğu gerçeğine işaret etmektedir. Sıradan insan eylemi, ampirik gözlemle kanıtlanmış genel geçer kurallara bağlı olarak nedensel açıklamalarda bulunarak tarif edilemez. Doğal bilimlerin metodları, bireyin ve kollektif insan davranışının analizine uygulandığında bizi tatmin edecek kadar yeterli olmuyor. Çünkü bütün inançlar, uygulamalar, normlar, değerler objektif olmayıp farklı yapılara, bağlamlara ve sosyal, kültürel durumlara bağlıdır. Bu yüzden, burada benim için önemli olan, anlam kriterinin insan davranışının genel geçerkurallarıyla ilgisi olmadığı fakat insanın çok değişik eylemleriyle, öznel niyetleriyle ve kültürel varsayımlarıyla ilgisi olduğu gerçeğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LATER WITTGEINSTEIN' S UNDERSTANDING OF MEANING: A VINDICATION Kilxc, Uzay M.S., Department of Philosophy Supervisor: Assist. Prof. Dr. David Grünberg December 1999, 103 pages This thesis, following later Wittgenstein, pinpoints the fact that speaking a language is a part of human behavior, action and of human intentionality. And, ordinary human action cannot be explained by constructing causal explanations based on general laws that can be verified by empirical observation. When the methods of the natural sciences are applied to the study of individual and collective human behavior, they cannot give us satisfactory answers. This is because beliefs, practices, norms, values all related to not objective but kinds of frameworks, contexts, mand social and cultural circumstances. Therefore, here, my main concern with the criterion of meaning is the fact that it is not grounded on the laws of human behavior but various acts of doing, subjective intentions and cultural assumptions.