The Ecclesiastical architecture of syrian orthodox in Tur Abdin
Ortodoks süryanilerinin Tur Abdin'deki dini mimarisi
  1. Tez No: 82210
  2. Yazar: ELİF KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodoks Süryaniler, Tur Abdin, Kilise, Manastır. IV, Syrian Orthodox, Tur Abdin, Church, Monastery. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz ORTODOKS SURYANİLERİN TUR ABDİN'DEKİ DİNİ MİMARİSİ Keser, Elif Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale N. Erzen Aralık 1999, 186 sayfa Ortodoks Süryaniler, Hristiyanlığı kabul eden ilk topluluklardan biridir. Bu topluluk dördüncü yüzyıldan bugüne kadar Tur Abdin'de, dini faliyetlerini sürdürebilecekleri yapıların inşa aktivitesi içindedir. Ortodoks Süryaniler' in dini mimarisinin farkını ortaya koyma çabası, bu topluluğun araştırılmasına ve binaların dökümüne itmiştir. Binaların dokümantasyonu, binaların tarihlerini; plan ve örtü tiplerinin, kapılar, pencereler, çan kuleleri gibi mimari elemanlarının, kilise ikona ve dini nesnelerinin tanım ve tasvirinden ibarettir. Bu dokümantasyon bizi bu mimari hakkında söylenebileceklere iter. Ortodoks Süryaniler' in Tur Abdin'deki mimarisi, bölgenin farklı kaynaklarından beslenmiş özel bir mimaridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ECCLESIASTICAL ARCHITECTURE OF THE SYRIAN ORTHODOX IN TUR ABDIN Keser, Elif M. A..Department of History of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Jale N. Erzen December 1999, 186 pages The Syrian Orthodox community in Tur Abdin is one of the fist communities that accepted Christianity. This community is in a building activity in the region starting from the fourth century until today to continue their religious life. The intend to find out what is special about this architecture led to a research on the Syrian Orthodox community and a survey of the ecclesiastical buildings of this community. This survey is through the history, plan types, space types, covering systems, icons, liturgical elements and architectural elements like doors, windows, arcades, bell towers. As a result of the survey, some general tendencies and some specifications are intended to be figured out to construct an image of Syrian Orthodox Architecture in Tur Abdin. The ecclesiastical architecture of Syrian Orthodox in Tur Abdin is a special type of architecture which fed itself up from various architectural sources.