Genç erişkin bireylerde hipermobilitenin, üst ekstremite kassal kuvvet, denge, endurans ve fonksiyonları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of hypermobility on upper extremity muscular strength, balance, endurance and functions in young adults
  1. Tez No: 822095
  2. Yazar: ZEHRA AYKUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Endurans, Fonksiyon, Kuvvet, Üst Ekstremite Hipermobilitesi, Balance, Endurance, Function, Strength, Upper Extremity Hypermobility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı,genç erişkinkin bireylerde hipermobilitenin üst ekstremite kassal kuvvet, denge, endurans ve fonksiyonları ile ilişkisini incelemektir. Gereç–Yöntem: Çalışma Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde 18-35 yaş arası 110 sağlıklı yetişkin bireyin katılımıyla gerçekleştirildi. Değerlendirmede katılımcıların demografik bilgileri kaydediltikten sonra hipermobilite değerlendirmeleri Beighton Skalası ve Üst Ekstremite Hipermobilite Değerlendirme (ULHAT) anketi ile yapıldı. Bireylerin kavrama kuvveti digital el dinamometresi, pinç kavrama kuvveti digital pinchmetre ile ölçüldü. Üst ekstremite kuvvet değerlendirmesi Sağlık Topu testi, fonksiyon değerlendirmesi Minnesota El Beceri Testi, denge değerlendirmesi Kapalı Kinetik Zincir Stabilite Testi (CKCUEST) ve Üst ekstremite Y denge testi (UQ-YBT), endurans değerlendirmesi 6 Dakika Pegboard Ring Test (6DPBRT) ile yapıldı.Katılıcımların fiziksel aktivite düzeyi belirlemek içinUluslar Arası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kısa formu ve üst ekstremite fonksiyon ve özrünü tespit etmek için DASH anketi kullanıldı. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen bireylerin 81'i kadın (%73,6), 29'u erkek (%27,4) veyaş ortalaması 20,62±2,15 (yıl) idi. Kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha hipermobil olduğu saptandı. Beighton skoru ile kavrama kuvveti ve Sağlık topu testi arasında negatif yönde zayıf ilişkiler tespit edildi. ULHAT skorları ile kavrama kuvveti ve Sağlık Topu Testi arasında negatif yönde zayıf ilişkiler bulundu. Sonuç: Sonuçlarımız hipermobilitenin maksimum kas kuvvetinde azalmayla ilişkili olabileceği, eklemin normal fizyolojik sınırlarını zorlayanve maksimum kuvvet gerektiren durumlarda hipermobilitenin etkilerini görebileceğimizi göstermiştir. Hipermobil bireylerin egzersiz programlarına kuvvet eğitiminin eklenmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between hypermobility and upper extremity muscular strength, balance, endurance and functions in young adults. Materials-Methods: The study was carried out with the participation of 110 healthy adult individuals between the ages of 18-35 in Kütahya Health Sciences University, Faculty of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation. After the demographic information of the participants was recorded in the evaluation, hypermobility assessments were made with the Beighton Scale and Upper Extremity Hypermobility Rating (ULHAT) questionnaire. Individuals grip strength was measured with a digital hand dynamometer and pinch grip strength was measured with a digital pinchmeter. Upper extremity strength assessment was performed with Medicine Ball test, function assessment was by Minnesota Hand Dexterity Test, balance assessment was by Closed Kinetic Chain Stability Test (CKCUEST) and Upper extremity Y balance test (UQ-YBT), endurance assessment was by 6 Minute Pegboard Ring Test (6DPBRT). The International Physical Activity Questionnaire (UFAA) short form was used to determine activity level, and the DASH questionnaire was used to determine upper extremity function and disability. Results: Of the individuals included in the study, 81 were women (73.6%), 29 were men (27.4%) and the average age was 20.62±2.15 (years). It was determined that female participants were significantly more hypermobile than male participants. There were weak negative correlations between Beighton score and grip strength and Medicine Ball test. Negative and weak correlations were found between ULHAT scores and grip strength and Medicine Ball Test. Conclusion: Our results showed that hypermobility may be associated with a decrease in maximum muscle strength, and that we can see the effects of hypermobility in situations that push the normal physiological limits of the joint and require maximum strength. We think that adding strength training to the exercise programs of hypermobile individuals would be beneficial.