Genç erişkin kadınlarda eklem hipermobilitesinin belirlenmesinde shear wave elastografinin etkisi
Effect of shear wave elastography in determining joint hypermobility in young adult women
  1. Tez No: 907142
  2. Yazar: TANSEL SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BİRTANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hipermobilite, shear wave elastografi, ultrasonografi, tanı, kas, Hypermobility, shear wave elastography, ultrasonography, diagnosis, muscle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Eklem hipermobilitesi; yaş, cinsiyet, ırk gibi faktörler dikkate alınarak yapılan ölçümde, normal sınırları aşan eklem hareket açıklığıdır. Bağ doku elemanlarının yapısal özellikleri tarafından belirlenir. Hipermobilite, bağ doku ilişkili hastalıkların habercisi veya göze çarpan bulgusu olabilir. Klinisyen tarafından doğrulukla saptanabilmelidir. Tanımlamada fizik muayene temelli ölçekler, anketler kullanılır. Shear wave elastografi, doku sertliğini ölçen yeni bir yöntemdir. Bu araştırmada, asemptomatik yaygın eklem hipermobiliteli ve sağlıklı genç erişkin kadınların shear wave elastografi ölçümü yapılarak hamstring kas sertliği karşılaştırılması amaçlandı. Kesitsel olarak planlanan bu araştırmada 667 kadın öğrenci tarandı. Yaş, boy, ağırlık ve vücut kitle indeksi kriterlerini sağlayanlar çalışmaya dahil edildi. Beighton Skoru ölçeği ve 5 Soruluk Hipermobilite Anketi sonucuyla gruplandı. 30 araştırma ve 30 kontrol grubu gönüllüsüne, düz bacak kaldırma testi, otur eriş testi ve shear wave elastografi ölçümü yapıldı. Düz bacak kaldırma testi, otur eriş testi, shear wave elastografi sonucu araştırma grubunda yüksek olacak şekilde; istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Shear wave elastografi sonucu ile 5 Soruluk Hipermobilite Anketi, Beighton Skoru, düz bacak kaldırma testi arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptanırken, otur eriş testi ile korelasyon saptanmadı. Hamstring kasları shear wave elastografi ölçüm ortalaması; 11.08 kPa kestirim değerinde (değerin üstü yaygın eklem hipermobiliteli, altı sağlıklı gönüllüler olacak şekilde), ayırt etme gücü açısından duyarlılık %83,33, özgüllük %66,67 saptandı. Araştırmamız, eklem hipermobiliteli bireylerde shear wave elastografi tekniği ile kas sertliği ölçümü yapılan ilk araştırmadır. Shear wave elastografi, doku sertliğini düşük maliyetle, gerçek zamanlı, hassasiyetle, kantitatif olarak ölçmektedir. Eklem hipermobilitesi olan bireyleri ayırt edebilmek için shear wave elastografi alanında yapılacak daha fazla araştırma ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Joint hypermobility refers to a range of joint motion that exceeds normal limits, measured with consideration of factors such as age, sex, and ethnicity. It is determined by the structural characteristics of connective tissue components. Hypermobility can be an indicator or prominent feature of connective tissue disorders. It should be accurately assessed by clinicians. Descriptive scales and questionnaires based on physical examination are used in the assessment. Shear wave elastography is a new method that measures tissue stiffness. This study aimed to compare hamstring muscle stiffness using shear wave elastography between asymptomatic individuals with generalised joint hypermobility and healthy young adult women. In this cross-sectional study, 667 female students were screened. Those meeting the criteria for age, height, weight, and body mass index were included in the study. Participants were grouped based on the Beighton Score scale and the 5-Question Hypermobility Questionnaire. The study involved 30 research group volunteers and 30 control group volunteers, who underwent the straight leg raise test, sit and reach test, and shear wave elastography measurement. Significant statistical differences were found in the results of the straight leg raise test, sit-and-reach test, and shear wave elastography, with higher values in the research group. A moderate positive correlation was found between the shear wave elastography results and the 5-Question Hypermobility Questionnaire, Beighton Score, and straight leg raise test, while no correlation was found with the sit and reach test. The mean shear wave elastography measurement for hamstring muscles was estimated at 11.08 kPa (above the value for generalised joint hypermobility, below for healthy volunteers), with a sensitivity of 83.33% and a specificity of 66.67% for distinguishing between groups. Our study is the first to measure muscle stiffness in individuals with joint hypermobility using shear wave elastography. Shear wave elastography provides a low-cost, real-time, precise, and quantitative measurement of tissue stiffness. Further research is needed in the field of shear wave elastography to better differentiate individuals with joint hypermobility.