Palyatif bakım hastalarına uygulanan abdominal masajın konstipasyon ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of abdominal massage applied to palliative care patients on constipation and quality of life
  1. Tez No: 822099
  2. Yazar: BURCU DİRLİK ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL PAMUK CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, abdominal masaj, konstipasyon, yaşam kalitesi, hemşirelik bakımı, Palliative care, abdominal massage, constipation, quality of life, nursing care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Başlık: Palyatif bakım hastalarına uygulanan abdominal masajın konstipasyon ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi Amaç: Araştırma palyatif bakım hastalarına uygulanan abdominal masajın konstipasyon ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacı ile ön test-son test kontrol grup tasarımlı randomize deneysel bir çalışma olarak planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ekim 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında Eskişehir Şehir Hastanesi Palyatif Bakım Kliniğinde yatarak tedavi ve bakım alan hastalar ile örneklem seçim kriterlerine uyan 26 deney 26 kontrol olmak üzere toplam 52 gönüllü hasta ile gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında Bireysel Tanıtıcı Özellikler Formu, Roma IV Konstipasyon Tanılama Kriterleri, Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği, Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistiksel metotlar, Ki Kare, Friedman, Mann Whitney U, Bonferroni Testi ile analiz edildi. Bulgular: Deney grubuna uygulanan abdominal masaj sonrası konstipasyon şiddetinde 5. gün ve 7. gün deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma olduğu bulgulandı. Deney grubuna uygulanan abdominal masaj sonrası yaşam kalitesinde 3. gün ve 7. gün deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu da bulgulandı. Sonuç: Bu araştırmada deney grubuna yedi gün boyunca uygulanan abdominal masaj sonucunda, abdominal masajın konstipasyonu azaltmada ve yaşam kalitesini arttırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the effect of abdominal massage applied to palliative care patients on constipation and quality of life. Aim: The study was planned as a randomized experimental study with a pretest-posttest control group design to determine the effect of abdominal massage applied to palliative care patients on constipation and quality of life. Material and Methods: The research was carried out between October 2022 and May 2023, with patients receiving inpatient treatment and care in Eskişehir City Hospital Palliative Care Clinic, and a total of 52 volunteer patients, 26 experimental and 26 control, who met the sample selection criteria. Individual Descriptive Characteristics Form, Rome IV Constipation Diagnostic Criteria, Constipation Severity Scale, Constipation Quality of Life Scale were used to collect research data. The data obtained from the research were analyzed with descriptive statistical methods, Chi-Square, Friedman, Mann Whitney U, Bonferroni Test. Findings: After the abdominal massage applied to the experimental group, there was a statistically significant difference in the severity of constipation on the 5th and 7th days in favor of the experimental group. It was also found that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group on the 3rd and 7th days in the quality of life after the abdominal massage applied to the experimental group. Conclusion: In this study, as a result of abdominal massage applied to the experimental group for seven days, it was determined that abdominal massage was effective in reducing constipation and increasing the quality of life.