Radyoterapi alan hastaların tedavi öncesi ve sonrası beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional situation of patients who receiving radiotherapy before and after treatment
  1. Tez No: 822158
  2. Yazar: EMBİYE GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YILDIRIM MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Radyasyon Onkolojisi, Onkoloji, Nutrition and Dietetics, Radiation Oncology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme durumu, Beslenme incelemeleri, Kafa ve boyun neoplazmları, Kanser hastaları, Neoplazmlar, Radyoterapi, Tedavi, Nutrition, Nutritional status, Nutrition surveys, Head and neck neoplasms, Cancer patients, Neoplasms, Radiotherapy, Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, radyoterapi (RT) tedavisi alan baş ve boyun kanseri (BBK) tanılı hastaların, RT öncesi ve sonrası dönemde beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Çalışma İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nde) RT bölümüne başvuran BBK tanılı 18-65 yaş aralığında, gönüllü %61,6 erkek (n:45) ve %38,4 kadın (n:28) olmak üzere toplamda 73 yetişkin birey ile gerçekleştirildi. Katılımcıların demografik özellikleri, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ve radyoterapi semptomlarını saptamak amacıyla anket formu araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği yardımıyla uygulandı. Beslenme durumlarının değerlendirilmesi için Nütrisyonel Risk Skoru (NRS-2002) ve 3 günlük besin tüketim kayıt formu kullanıldı. Anket formu, radyoterapi tedavisi öncesinde ve radyoterapi tedavisi sonunda olmak üzere iki kez uygulandı. Katılımcıların RT öncesi enerji, makro ve bazı mikro besin öğeleri alımı RT sonrasına kıyasla daha yüksek ve anlamlı olduğu (p<0,05; p<0,01; p<0,001) bulundu. Erkek ve kadın katılımcıların RT öncesi antropometrik ölçüm değerleri, RT sonrasına göre yüksek ve anlamlı olduğu (p<0,01; p<0,001) belirlendi. Katılımcıların NRS-2002 skorunda RT öncesi değerleri, RT sonrasına göre yüksek ve anlamlı (p<0,001) bulundu. Erkek ve kadın katılımcıların NRS-2002 skorları arttıkça enerji, bazı makro ve mikro besin öğeleri alımında azalma ve anlamlı korelasyon olduğu bulundu. Radyoterapi, hastaların tedavi sürecinde besin alımının azalmasına neden olarak ağırlık kaybı ve beslenme riskinin artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle bu süreçte beslenme ve diyet uzmanlarının yer alması önemlidir. Bu çalışmaya benzer daha büyük popülasyonda ve farklı sosyodemografik kitledeki çalışmalar uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted for evaluating nutritional values before and after RT of patients diagnosed with head and neck cancers with ongoing radiotherapy (RT). Study is conducted in İstanbul University Oncology Institution with 73 voluntarily patients %61.6 of them are male (n:45) and %38.4 of them are female (n:28) between 18 and 65 age interval who have applied to RT unit and diagnosed with Neck and Head Cancer. For determining participants demographic attributes, general health condition, eating habits, anthropometric values and radiotherapy symptoms face to face survey applied by researcher. For determining nutritional status, researcher used Nutritional Risk Screening (NRS-2002) and 3 days food consumption registration form. Survey is applied twice. Survey is applied before and after radiotherapy. Study shows participants consumed more energy, macro and micronutrients before RT rather than after RT and shows us significant data have been found (p<0,05; p<0.01; p<0,001). Both male and female participants anthropometric values are higher before RT and anthropometric values significantly proves this data (p<0.01; p<0,001). Study shows NRS-2002 score of participants before radiotherapy values are significantly (p<0,001) higher and distinguished than NRS-2002 score values after radiotherapy. When male and female participants NRS-2002 scores increased; values of energy, macro and micro nutritional values decreased and decrease proved us significant corelation between NRS-2002 scores and nutritional values. Radiotherapy causes patients to decrease amount of nutritional proportions taken and decrease in amounts cause weight loss and increase in nutritional risks. In order to prevent this situation nutritional and dietary experts have to assist patients in RT process. Similar studies could conduct with bigger populations and different sociodemographic populations.