Manevi danışmanlık ve rehberlik bağlamında Kur'an-ı Kerimdeki kadın kıssalarında bibliyoterapik unsurlar
The bibliotherapy elements of women's stories in the holy Quran within the context of spiritual counseling and guidance
  1. Tez No: 822161
  2. Yazar: AİŞE AVCI İNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Bibliyoterapi, Kadın Kıssaları, Spiritual Counseling and Guidance, Bibliotherapy, Women's Stories
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerim'de bulunan kadın kıssalarındaki bibliyoterapik unsurlar tespit edilmiştir. Bibliyoterapi, okuma materyalleri yoluyla sağaltım, anlamına gelmektedir. Manevi danışmanlık ve rehberlik etkinliklerinde kadın kıssalarının bibliyoterapik değerini tespit etmek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda bilim çevrelerince kabul görmüş Kur'an-ı Kerim meali, Hadislerle İslam, Kur'an Yolu Meal ve Tefsiri gibi kaynaklardaki anlatılar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Kur'an-ı Kerimdeki kadın kıssalarında anlam arayışına yönelik, hayatın güçlükleriyle baş etmeye, motivasyon sağlamaya ve geleceği planlamaya, iletişim becerilerini geliştirmeye, olumlu tutum ve davranış kazandırmaya, olumsuz duygu ve davranışları önlemeye dair unsurlar tespit edilmiştir. Bu nedenle manevi danışmanlık ve rehberlik çalışmalarında kadın kıssalarından faydalanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This studies has determined the bibliotherapeutic elements of women's stories in the Holy Qur'an. Bibliotherapy means healing through reading materials. The aim of this research is to determine the bibliotherapeutic value of women's stories in spiritual counseling and guidance. Thus, the study has examined the narratives driven from the sources accepted by the scientific circles, especially the translation of the Qur'an using content analysis. Within this scope, the narratives such as the translation of Qur'an, Islam with Hadith, Meaning and Tafsir of the Qur'an that are accepted by the scientific community have been examined by the method of content analysis. According to the results obtained, the women's stories in the Holy Qur'an have been identified to contain information as follow; Elements related to the search for meaning, elements related to coping with life's difficulties, elements regarding motivation and planning the future, elements about developing communication skills, elements about gaining positive attitudes and behaviors, and those about preventing negative emotions and behaviors