Abdülfettah Sisi ve XI Jinping Döneminde Çin-Mısır ilişkilerinin gelişimi (2011-2023)
Development of China-Egypt relations during the period of Abdulfettah Sisi and XI Jinping (2011-2023)
  1. Tez No: 964055
  2. Yazar: MUHAMMAD FAWWAZ SYAFIQ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin-Mısır İlişkileri, Abdülfettah Sisi, Tek Kuşak Tek Yol, Stratejik Ortaklık, Jeopolitik Strateji, China-Egypt Relations, Abd al-Fattah al-Sisi, Belt and Road Initiative, Strategic Partnership, Geopolitical Strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, Abdülfettah Sisi ve Xi Jinping liderliklerinde, 2011-2023 yılları arasında Çin-Mısır ilişkilerinin gelişimini kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Araştırma, iki ülke arasındaki tarihsel ilişkilerin evrimini, ideolojik benzerlikler ve karşılıklı çıkarlar doğrultusunda şekillenen diplomatik bağlarını incelemektedir. Çin ve Mısır'ın emperyalizm ve sömürgeciliğe karşı ortak bir duruş sergileyerek geliştirdikleri ilişkiler, bu tezde ele alınan temel konulardan biridir. Ayrıca, 2011 devriminden sonra Mısır'daki siyasi yapının dönüşümü, Arap Baharı'nın Mısır'ın politik ve ekonomik istikrarına etkisi ve bu değişimlerin Çin ile olan dış ilişkiler üzerindeki yansımaları detaylı bir şekilde incelenmektedir. Çalışma, her iki ülkenin daha geniş jeopolitik bağlamda oynadığı rolleri ele alarak, Çin'in küresel güç olarak yükselişi ve Mısır'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki stratejik konumu göz önünde bulundurulduğunda, her iki ülkenin çıkarlarının nasıl örtüştüğünü analiz etmektedir. Tez, özellikle ekonomik ticaret, yatırım, altyapı geliştirme, savunma ve güvenlik alanlarında gerçekleşen kilit işbirliklerine odaklanmaktadır. Çin'in Tek Kuşak Tek Yol (BRI) girişiminin, Mısır'ın ekonomik büyümesine nasıl katkı sağladığı, Çin'in Mısır'daki enerji, altyapı ve Süveyş Kanalı bölgesindeki projelere yaptığı önemli yatırımların Mısır'ın uzun vadeli kalkınma hedeflerine nasıl katkı sağladığı tartışılmaktadır. Tez ayrıca, ilişkiyi şekillendiren politik ve güvenlik boyutlarını ele almakta olup, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin arttığı, ortak savunma projeleri ve askeri eğitim programlarının hayata geçirildiği tespit edilmiştir. Çalışma, ayrıca her iki ülkenin karşılaştığı zorlukları, küresel güç dinamiklerindeki değişikliklerin, bölgesel istikrarsızlığın ve ABD ile diğer Batılı güçlerin iki ülkenin ilişkilerine olan etkisinin nasıl şekillendiğini incelemektedir. Nitel bir araştırma yöntemiyle, tarihsel analiz ve ilgili literatür taraması yapılmıştır. Tez, 21. yüzyılda Çin-Mısır ortaklığının stratejik öneminin nasıl evrildiğine dair önemli bulgular sunmaktadır. Sonuçlar, bu ilişkinin karşılıklı faydalarını ortaya koymakta, Mısır'ın Çin'in Orta Doğu'daki jeopolitik stratejisinde nasıl önemli bir ortak haline geldiğini ve Çin'in bölgedeki artan etkisinin Mısır'a nasıl yeni ekonomik, politik ve güvenlik fırsatları sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the development of China-Egypt relations under the leadership of Abd al-Fattah al-Sisi and Xi Jinping from 2011 to 2023. The research delves into the historical evolution of bilateral ties between the two nations, exploring their shared ideological stance against imperialism and colonialism, which forms the foundation of their diplomatic relations. It examines the transformation of Egypt's political landscape following the 2011 revolution, highlighting the impact of the Arab Spring on the political and economic stability of the country and how these changes have influenced Egypt's foreign policy, especially in its relations with China. The study critically analyzes the role of both countries in the broader geopolitical context, where China's rise as a global power and Egypt's strategic position in the Middle East and North Africa (MENA) region have led to a convergence of interests. The thesis focuses on key areas of cooperation, particularly in economic trade, investment, infrastructure development, defense, and security collaboration. It investigates China's Belt and Road Initiative (BRI) and its role in enhancing Egypt's economic growth, including significant Chinese investments in Egyptian infrastructure, energy, and the Suez Canal area, which have contributed to Egypt's long-term development goals. The thesis also examines the political and security dimensions of the relationship, particularly the growing military cooperation between the two countries, which has led to joint defense projects and military training initiatives. Additionally, it explores the challenges faced by both nations, including the impact of shifting global power dynamics, regional instability, and the influence of the United States and other Western powers on their bilateral relations. Through a qualitative methodology, including historical analysis and review of relevant literature, the thesis sheds light on the evolving strategic importance of the China-Egypt partnership in the 21st century. The findings highlight the reciprocal benefits derived from the relationship, illustrating how Egypt has emerged as a key partner in China's geopolitical strategy in the Middle East, while China's growing influence in the region offers Egypt new avenues for economic growth, political alignment, and security partnerships.