İnvaziv stenotrophomonas maltophilia infeksiyonları predispozan faktörlerinin ve mortalite belirteçlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 822340
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERHAT BİRENGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Stenotrophomonas maltophilia, mortalite, risk faktörleri, Stenotrophomonas maltophilia, mortality, risk factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Dünya genelinde ve özellikle ülkemizde artan antimikrobiyal direnç hem klinisyenlere hem de ülke ekonomisine büyük yükler yüklemiştir. Bununla beraber gram negatif bakterilerdeki çoklu ilaç direncindeki artışla yeni antibiyotik molekülü geliştirilmesindeki artış paralel seyretmemektedir. Hal böyle iken dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonların yönetimi, antimikrobiyal tedavi seçenekleri kısıtlandığından giderek zorlaşmaktadır. Malignite, immunsupresif ajanların kullanımındaki artış ve bu durumlara sahip hastaların hastane yatışı gerekliğinden dolayı hastane kökenli enfeksiyonlarda bir artış söz konusudur. Bu tür hastalarda S. maltophilia enfeksiyonları morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Stenotrophomonas maltophilia'nın birçok antibiyotik sınıfına doğal dirençli olması da tedaviyi daha da karmaşık hale getirir. Çalışmamızın amacı klinik örneklerinden S. maltophilia izole edilen hastalarda predispozan faktörleri ve mortalite risk faktörlerini araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Ocak 2019 ve Kasım 2022 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde ve çeşitli kliniklerde yatarak tedavi görmekte olan 18 yaş ve üzeri, herhangi bir kültüründe enfeksiyon etkeni olduğu kabul edilen S. maltophilia izole edilen hastalar çalışmaya alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza toplam 433 S. maltophilia suşu dahil edildi, izole edildikleri hastaların özellikleri değerlendirildi. S. maltophilia enfeksiyonlarının en sık görüldüğü bölüm yoğun bakımlardı. (%35,6). En çok S. maltophilia izole edilen klinik örnekler solunum yolu örnekleri idi. Çalışmada 30 günlük mortalite %34,4 olarak bulundu. Direnç oranları Trimetoprim/sülfametoksazol ve Levofloksasin için sırasıyla %4,6 ve %7 bulundu. Çok değişkenli analizde etkin antibiyoterapi almamak, mekanik ventilasyon, santral venöz kateter, üriner kateter ve hipoalbuminemi mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi. Sonuçlar: Bu çalışma ile S. maltophilia enfeksiyonu geliştiğinde hastaların mortal seyredebileceği, bundan dolayı S. maltophilia için predispozan faktörleri taşıyan hastaların ampirik tedavileri düzenlenirken tedavinin bu patojeni de akılda tutulması gerekliliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Increasing antimicrobial resistance in the world and especially in our country has placed a great burden on both clinicians and the country's economy. However, the increase in multi-drug resistance in gram-negative bacteria is not parallel to the increase in the development of new antibiotic molecules. Nevertheless, the management of infections caused by resistant bacteria is becoming increasingly difficult as antimicrobial treatment options are limited. There is an increase in hospital-acquired infections due to malignancy, the increase in the use of immunosuppressive agents, and the need for hospitalization of patients with these conditions. S. maltophilia infections cause morbidity and mortality in such patients. The inherent resistance of Stenotrophomonas maltophilia to many antibiotic classes also complicates the treatment. The aim of our study was to investigate the predisposing factors and mortality risk factors in patients with S. maltophilia isolated from clinical specimens. Material-Method: Between January 2019 and November 2022, patients aged 18 years and older, who were hospitalized in the intensive care units of Ankara University Faculty of Medicine hospitals and in various clinics, and isolated from S. maltophilia, which is considered to be an infectious agent in any culture, were included in the study. Results: A total of 433 S. maltophilia strains were included in our study, and the characteristics of the patients from which they were isolated were evaluated. The most common S. maltophilia infections were in intensive care units. (35.6%). The clinical specimens most commonly isolated from S. maltophilia were respiratory tract specimens. In the study, 30-day mortality was found to be 34.4%. Resistance rates were 4.6% and 7% for trimethoprim/sulfamethoxazole and Levofloxacin, respectively. In the multivariate analysis, not taking effective antibiotics, mechanical ventilation, central venous catheter, urinary catheter and hypoalbuminemia were determined as independent risk factors for mortality. Conclusion: With this study, it has been shown that patients may be mortal when S. maltophilia infection develops, therefore, it is necessary to keep this pathogen in mind when empiric treatment of patients with predisposing factors for S. maltophilia.