Vocational maturity of METU preparatory school students
ODTÜ Hazırlık Okulu öğrencilerinin mesleki olgunluğu
  1. Tez No: 82236
  2. Yazar: DİLEK YELDA KAĞNICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki olgunluk, Demografik değişkenler, aile eğitim durumu, bölüm memnuniyeti ve ODTÜ memnuniyeti, Vocational Maturity, demographic variables, parental educational level and satisfaction levels with department and METU
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz ODTÜ HAZIRLIK OKULU ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ OLGUNLUĞU Kağnıcı, Dilek Yelda Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dab Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ayhan Demir Eylül, 1999, 83 Sayfa Bu çalışmanın amacı ODTÜ Hazırlık Okulu öğrencilerinin mesleki olgunluğunu saptamak ve mesleki olgunluğun yaş, cinsiyet, aile eğitim durumları ve öğrencilerin bölümlerinden ve ODTÜ' den memnuniyet düzeyleri ile değişip değişmediğini araştırmaktır. Veriler, Crites'in Mesleki Olgunluk Envanteri Yeterlilik Ölçeği, Kendini Tanıma Alt ölçeği ve Demografik Bilgi Envanterinin 272 ODTÜ Hazırlık Okulu öğrencisine uygulanmasıyla elde edilmiştir. Sonuçlar ODTÜ hazırlık sınıfı öğrencilerinin 73.9 %' nun mesleki olgunluğa ulaşamadığım, yalnız 23.1 %' nin mesleki olgunluğa sahip olduğunu göstermiştir.VI Bunun yanısıra baba eğitim durumu île mesleki olgunluk arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Babaları üniversite mezunu olan öğrencilerin mesleki olgunluk puanlarının babalan yüksekokul mezunu olan öğrencilerin puanlarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, anne eğitim durumu, bölümden memnuniyet ve ODTÜ'den memnuniyet ile mesleki olgunluk arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuçlar bu değişkenlere ilave olarak bölümden memnuniyet ile ODTÜ'den memnuniyet arasındaki ilişki ve ODTÜ'yü seçme nedenleri de göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT VOCATIONAL MATURITY OF METU PREPARATORY SCHOOL STUDENTS Kağnıcı, Dilek Yelda M.S., Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan Demir September, 1999, 83 pages The purpose of this study is to investigate the vocational maturity levels of Prepatory School students in METU and to examine whether vocational maturity changes in terms of gender, age, parental educational levels and students' satisfaction levels with their departments and METU. The data were gathered by administering Self Apraisal Subtest of Competence Test of Crites' Career Maturity Inventory and a demographic questionnaire to 272 METU Preparatory School students.IV Results indicated that 73.9 % of METU Preparatory School students were vocationally less mature whereas only 26.1 % of METU Preparatory School students were vocationally more mature. It was also found that there was a significant difference between fathers' educational level and vocational maturity. It has been found that students whose fathers' educational level was university had higher vocational maturity scores than students whose fathers' educational level was two-years college. However, according to the results age, gender, mothers' educational level, satisfaction levels of students with their departments and with METU were not significantly related to vocational maturity. The results of this study also discussed in the light of relationship between satisfaction with departments and with METU, and possible reasons for METU preference in addition to the mentioned variables.