The Effect of a self-esteem enrichment program on the self-esteem level of elementary school students
Benlik saygısı geliştirme programının ilköğretim okulu öğrencilerinin benlik saygısıdüzeylerine etkisi
- Tez No: 82237
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Benlik Saygısı Geliştirme Programı, İlköğretim Okulu Öğrencileri. VI, Self-esteem, Self-esteem Enrichment Program, Elementary School Students. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz BENLİK SAYGISI GELİŞTİRME PROGRAMININ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNE ETKİSİ Güloğlu, Berna Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Temmuz 1999, 87 sayfa Bu çalışmanın amacı, benlik saygısı geliştirme programının ilköğretim okulu 5. Sınıf öğrencilerinin benlik saygısı düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklem grubunu, Ankara ilindeki Teğmen Kalmaz ilköğretim Okulu' nun 5. sınıfında okuyan 185 öğrenci oluşturmuştur. Benlik saygısı geliştirme grubuna alınacak öğrencilerin belirlenmesi amacıyla Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri kullanılmıştır. Çalışmada, Morganett (1994) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türk kültürüne uyarlaması yapılan 'Benlik Saygısı Geliştirme Programının' etkinliğini araştırmak üzere öntest-sontest-izleme testi ve deney ve kontrol gruplarından oluşan deneysel desen kullanılmıştır.Çalışmanın örneklemini oluşturan 185 öğrenci arasından seçilen 30 (16 erkek, 14 kız) düşük benlik saygısına sahip denek benlik saygısı geliştirme ve kontrol gruplarından birine rastgele atanmıştır. 'Benlik Saygısı Geliştirme Programı' benlik saygısı geliştirme grubu deneklerine 8 oturum boyunca uygulanmıştır. Oturumlar haftada bir kez yapılmış ve her oturum 60-75 dakika arasında sürmüştür. Araştırmada toplanan verilerin analizinde 2 (deney-kontrol) x 3 (öntest-sontest- izleme testi) x 2 (cinsiyet) faktörlü, son faktörde tekrar ölçümlü seçkisiz deney desenine uygun varyans analizi deseni kullanılmıştır. Beklenenin tersine, bulgular, 'Benlik Saygısı Geliştirme Prograrnının' düşük benlik saygısına sahip deneklerin benlik saygısı düzeylerini arttırmada etkili bir yöntem olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF A SELF-ESTEEM ENRICHMENT PROGRAM ON THE SELF-ESTEEM LEVEL OF ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS Güloğlu, Bema M. S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydın July 1999, 87 pages The purpose of the present study was to investigate the effect of a self-esteem enrichment program on the self-esteem level of fifth grade elementary school children. The sample of the study consisted of 185 fifth grade level students from Teğmen Kalmaz Elementary School in Ankara. Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI) was used to determine the subjects who received the self- esteem enrichment program. An experimental design with no-treatment control group and self-esteem enrichment group and three measurements (pre-post-follow-up) were used in order to investigate the effectiveness of 'Self-esteem Enrichment Program' which was developed by Morganett (1994) and adapted to the Turkish culture by the researcher. mThirty subjects (16 males, 14 females), who were identified as having low self- esteem, were randomly assigned to self-esteem enrichment group (8 males, 7 females) and no-treatment control group (8 males, 7 females). 'Self-esteem Enrichment Program' was introduced to self-esteem enrichment group subjects' over a period of 8 sessions. The sessions were held once a week and lasted between 60 and 75 minutes. Repeated Measures Analysis of Variance was used to analyze the data collected in the experimental phase of the study. Contrary to expectation, the results indicated mat 'Self-esteem Enrichment Program' was not an effective intervention method to improve self-esteem of children who were identified as having low self-esteem.