Design and construction of a two stage electrohydraulic servovalve with force feedback
  1. Tez No: 8224
  2. Yazar: SADETTİN KAPUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAYSEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Servovaif, masuralı valf, kanatçık valf, tork motor, akis kazancı, basınç hassasiyet i, akı s-basmç katsayısı, frekans karakteristiği. Bilim Dolı JSacpxl Kodu, 6ZS 02 02 vı, Servovaive, spool valve, flapper valve, torque motor, flow gain, pressure sensivity, flow-pressure coefficient, frequency response. IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET İKİ KADEMELİ kuvvet gerîbeslemelî servovalflerin TASARIM VE İMALATI Kapucu Sadettin Yüksek Lisans Tezi Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sedat Bayseç Ocak 1^0, İ12 Sayfa Hidrolik servovalfler, imalatları bugün yeterince anlaşılabilen yüksek teknoloji gerektiren, yüksek hızlı kontrol sistemlerinin en önemli parçalarıdır. Her ne kadar valilerin içerisinde meydana gelen olaylar fiziksel ve matematiksel olarak karmaşık gibi görünsede, deneysel verilerden oluşan ampirik bağlantılar sağlanarak, mühendislik amaçlarına uygun çalışmalar için yeterli duyarlılıkta sonuç alınabilmektedir. Bu çalışmaların ışığında vaifleri tanımlayan ve sayısal olarak çalışmalarını gösteren bir kitap hazırlanabilecektir. Tasarım aşamasında, çalışır bir model oluşturabilmek için geniş ölçüde bilgi ve deneyime gereksinim duyulduğu açıktır. Servovalf konur undaki gelişmeler, uzman tasarımcıların yapacağı geniş çaplı de eysel çalışmalar ve düzenlemeler gerektirir ki, bu çalışmada oldukça pahalıya mal olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, temel bilgilerden hareketle çalışabilir bir prototip oluşturmak için gerekli teknolojinin derlenmesine yönelik ilk adımı oluşturmaktır. Sözü edilen valf iki kademeli, kuvvet geri beslemeli elektrohidrolik servovalftir. Ana hidrolik regülatör, iki jetli kanatçık valfle kontrol edilen dörtyollu masuralı valftir. Masuralıvalfın konumu mekanik olarak masura ile kanatçık arasına yerleştirilen ankastre yay tarafından kuvvet geri besleme yapılarak kontrol edilmektedir. Sabit mesnetli yay masura ile kanatçık arasında iletişim sağlamaktadır. Kanatçık valf üzerine verilen tork motoru tarafından sağlanmaktadır. Esas olarak birinci bölümde problem tanımlanmaktadır, ikinci bölümde, servovalflerin teorisi, temel akım ve electromagnetik teorileri ile birlikte sunulmaktadır. Daha sonra diğer bölümde temel tasarım kriterleri ve ikinci bölümdeki teoriler kullanılarak problem t arşı İmak tadır. Son bolümde test yöntemleri, prototipten alman örnek test sonuçları ve sonuçların değerlendirilmesi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF TWO STAGE ELECTT20HYDRAULIC SERVOVALVE WITH FORCE FEEDBACK Kapucu Sadettin M.S in Mechanical Engineering Supervisor ; Assoc. Prof. Dr. Sedat Bayseç January 1990, İİ2 Pages Hydraulic servovalves are important components of high technology-high speed control systems. Their construction is well understood now. Although the physics and mathematical representation of the events occuring within the valves are very complicated, some emprical relationships derived from experiment a 1 data are available and provide results accurate enough for all engineering purposes, hence a simple way of explaining and quantitizing the operation of a valve has become a standart textbook material. In case of designing, one finds out that much more knowledge and experience required to get a working model. Development requires extensive experimentations and modifications, to be done by expert designers, and this comes up costly. The aim of this work is to make the initial step in gathering the technology, that is, making a working prototype starting with the fundamental knowledge. The valve under consideration is a two hydraulic stage, force feedback electrohydraulic servovalve. The main hydraulic regulator is a conventional four way spool valve, which is controlled by a twin jet flapper valve. A mechanical force feedback via a centilever spring between the spool and flapper forms the control interface between Hithe two. A simple limited action electromagnetic torque motor provides an external torque on the flapper. In chapter l,the problem is set. Chapter 2 presents the basic knowledge on individual valve subsystems, including the basic flow and electromagnetic theory. Chapter 3 gives a basic design methodology using the principles given in chapter 2., problems discussed. Chapter 4 presents testing procedures, and sample test results obtained from a prototype, and interpretation of the results.