Çağdaş İslam siyaset düşüncesinde özgürlük teolojileri
Theologies of liberation in contemporary Islamic political thought
  1. Tez No: 822405
  2. Yazar: ZUHAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHADDİN BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal, Özgürlük Teolojisi, Islah, Kutub, Şeriati, Political, Liberation Theology, Islah, Qutb, Shariati
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Sömürgecilik süreci ile başlayan“nahda”hareketlerinin devamı olabilecek nitelikte, 20. yüzyılın önemli iki düşünürü Seyyid Kutub ve Ali Şeriati'nin toplumların felahı için kurdukları İslam temelli siyasal-toplumsal formülasyonları siyaset teorisi dâhilinde incelenmiştir. Kurtuluş odaklı düşünen iki düşünür insanların nasıl bir toplumsal yapıda yaşaması gerektiğini, temelini varoluşçu öğelere dayanan bir çözümleme ile kurarak bir siyasal alan düşüncesi ortaya koymuşlardır. Bu bağlamda çalışmada“siyasal”olan kavramı ontolojik düzeyde incelenmiş ve daha sonra siyasalın siyaset boyutuna geçilirken ara alan olarak“egemenlik”kavramı siyasal ile dinsel olanın bağlantısını kurmak için ortaya konmuştur. Bu minvalde 19. yy. sonrası toplumsal ve siyasal sitemler üzerinde hakim siyasal ve iktisadi paradigma olan Liberalizm'in herkes için iyi olanın nasıl sağlanacağına tarafsız kamu alanı noktasında getirdiği cevaplar incelenmiştir. Bu cevapların insani, toplumsal ve siyasal manada yarattığı krize karşı başlatılan yeniden düşünme tarzı siyasal alanda bir çözüm olarak dine yeniden dönüş tartışmalarını başlatmıştır. Çalışma bu bağlamda 1960'lı yılların sonlarından itibaren yükselişe geçen özgürlük teolojisinin yaşanan laiklik krizine ve sonrasında“dinin dönüşü”tartışmalarına karşı bir çözüm olarak belirdiği düşünülerek açıklanmış ve çalışmada özgürlük teolojisi analitik bir araç olarak kullanılmıştır. Çalışma toplumsal ve siyasal bazda yaşanan bu liberal krize karşı İslam ülkelerinde durumun ne olduğu sorgusundan hareketle, İslam düşünürlerinin görüşlerini özgürlük teolojisinin sınırları içinde incelenmeye almıştır. Ortak iyinin nasıl sağlanabileceğine ve nasıl iyi bir siyasal yapılanma ile kurtuluşa ulaşılır konusuna yönelik olarak sundukları projeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Islam-based political and social formulations of Sayyid Qutb and Ali Shariati, two important thinkers of the 20th century, which could be the continuation of the“nahda”movements that started with the colonial process, were examined within the scope of political theory. Two thinkers, who think about salvation, put forward the idea of a political field by establishing the basis of what kind of social structure people should live in, with an analysis based on existential elements. In this context, in this study, the concept of the political was examined at the ontological level, and then the concept of sovereignty as an intermediate area was put forward to establish the connection between the political and the religious while moving to the political dimension of the political. In this way, the answers brought by Liberalism, which is the dominant political and economic paradigm on social and political systems after the 19th century, on how to ensure what is good for everyone, at the point of impartial public sphere, are examined. The rethinking style against the humanitarian, social and political crisis created by these answers has started the debates on returning to religion as a solution in the political arena. In this context, the study is explained with the thought that liberation theology, which has been on the rise since the late 1960s, emerged as a solution to the secularism crisis and the“return of religion”debate after it, and liberation theology is used as an analytical tool in the study. Based on the question of what is the situation in Islamic countries against this liberal crisis on a social and political basis, the study has been examined within the scope of the views of Islamic thinkers and within the boundaries of freedom theology. The projects they presented on how to achieve the common good and how to reach salvation with a good political structure were evaluated.