Ergenlik dönemi agresyonu ile ergenlerin algıladıkları ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between adolescence aggression and perceived parent attitudes
- Tez No: 822438
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALUK YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen Birey, Ergenlik Dönemi, Agresyon, Ergenlikte Agresyon Algılanan Ebeveyn Tutumları, Adolescent Individual, Adolescence Period, Aggression, Perceived Parental Attitudes of Aggression in Adolescence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma ortaokul ve lise düzeyinde eğitim görmekte olan 12-18 yaş arası ergenlerin, dönemsel agresyonlarını ve algıladıkları ebeveyn tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu Yakası ilçelerinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokul ve liseye devam eden 12-18 yaş arası ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenen 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Anadolu Yakası Kadıköy ve Üsküdar ilçesindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı 1 kolej, 1 imam hatip ortaokulu 2 imam hatip lisesinde öğrenim gören 6., 7., 8., 9., 10., 11. ve 12. sınıf düzeyindeki 12-18 yaş arası 427 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada“Demografik Bilgi Formu”,“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği”ve“Anne-Baba Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Toplanan veriler“BAĞIMSIZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T-TESTİ”,“TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ”ve“PEARSON KORELASYON ANALİZİ”kullanılarak analiz edilmiştir. Kız ergenlerin erkek ergenlere göre saldırganlık puan ortalamalarının daha fazla olduğu ve algıladıkları ebeveyn tutumlarında ebeveynlerini daha kontrolcü, denetleyici gördükleri bulunmuştur. Kardeşi olan ergenlerin, hiç kardeşi olmayanlara göre daha saldırgan olduğu ve ailelerini daha kontrolcü gördükleri sonucuna varılmıştır. Okul başarısını kötü algılayan ergenlerin ise iyi algılayanlara göre ebeveynlerini daha ilgili ve demokratik gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Agresyon ve algılanan ebeveyn tutumları arasında hem pozitif hem negatif yönlü ilişkilere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the periodical aggression and perceived parental attitudes of adolescents aged 12-18, who are studying at secondary and high school level. The population of the research consists of adolescents between the ages of 12 and 18 who attend secondary and high schools affiliated to the Ministry of National Education in the Anatolian Side districts of Istanbul. The sample of the study is non-random sampling methods. 6th, 7th, 8th, 9th, who studied at 1 college, 1 imam hatip secondary school and 2 imam hatip high schools in Kadıköy and Üsküdar districts on the Anatolian side of Istanbul in the 2021-2022 academic year determined by the purposeful sampling method It consists of 427 adolescents between the ages of 12-18 at the 10th, 11th and 12th grade levels.“Demographic Information Form”,“Buss-Perry Aggression Scale”and“Parental Attitude Scale”were used in the research. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The collected data were analyzed using“T-TEST FOR İNDEPENDENT SAMPLES”,“ONE-WAY ANALYSİS OF VARİANCE”and“PEARSON CORRELATİON ANALYSİS”. It was found that female adolescents had a higher average aggression score than male adolescents, and they saw their parents as more controlling and controlling in their perceived parental attitudes. It was concluded that adolescents who have siblings are more aggressive and see their families more controlling than those who have no siblings. It has been concluded that adolescents who perceive school success badly see their parents more caring and democratic than those who perceive it well. Both positive and negative relationships were found between aggression and perceived parental attitudes.