Çocuk acil servisine ağrı şikayeti ile başvuran çocukların ebeveynlerinin ağrı inançları ve etkileyen faktörler
Pain beliefs and influencing factors of parents of childrenadmitted to the pediatric emergency department with thecomplaint of pain
  1. Tez No: 822439
  2. Yazar: HAKAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, İnançlar, Sosyal değerler, Ebeveynler, Pain, Beliefs, Social values, Parents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ağrı inançlarını etkileyen faktörlerin bilinmesi, yaygın bir sorun olan ağrının kontrol altına alınmasında önemlidir. Çalışmanın amacı, Çocuk acil servisine ağrı şikayeti ile başvuran çocukların ebeveynlerinin ağrı inançları ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesidir. Tanımlayıcı türdeki bu çalışma, Konya Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisine çocuklarını ağrı şikayetiyle getiren gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen 350 ebeveyn ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı özelliklere ilişkin bilgi formu ve ağrı inançları ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan ebeveynlerin“Ağrı inançları ölçeği puanı”genel ortalaması 2,5±0,78,“Psikolojik inançlar puanı”ortalaması 2,08±1,07,“Organik inançlar puanı”ortalaması 2,78±0,86 olarak saptanmıştır. Ebeveynlerin psikolojik inançlarının cinsiyet, eğitim seviyesi, yaşadığı yer ve ekonomik durum değişkenlerinden etkilendiği belirlenmiştir. Ebeveynlerin organik inançlarının, ebeveynlerin hastaneye getirdiği kaçıncı çocuğunun olduğu, çocuğunun kronik bir hastalığının olup olmadığı ve tedavi uygulama durumundan etkilendiği belirlenmiştir. Ağrı inançları ölçeği toplam puanını ise ebeveynlerin eğitim seviyesi, yaşadığı yer ve çocuğunun kronik bir hastalığının olup olmaması etkilemektedir. Araştırmada, bazı sosyo-demografik özelliklerin ebeveynlerin ağrı inancını etkilediği belirlenmiş olup ebeveynlerin ağrı inançlarını değerlendirmeye yönelik çalışmaların farklı bölgelerde kültürel faktörleri içine alarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Understanding the factors that influence pain beliefs is crucial for managing pain, a prevalent issue. The objective of this study was to assess the pain beliefs of parents whose children sought care at the Pediatric Emergency Department with complaints of pain, as well as the factors influencing these beliefs. This descriptive study involved 350 parents selected through random sampling, who had brought their children to the Konya City Hospital Pediatric Emergency Department due to pain complaints. Data were collected using a information form for descriptive characteristics and a pain beliefs scale. The average“Pain beliefs scale score”for the participating parents was 2.5±0.78, while the“Psychological beliefs score”averaged 2.08±1.07, and the“Organic beliefs score”averaged 2.78±0.86. It was determined that parents' psychological beliefs were influenced by factors such as gender, education level, place of residence, and economic status. Additionally, the organic beliefs of parents were found to be influenced by the number of children they brought to the hospital, whether their child had a chronic disease, and the status of treatment application. Furthermore, the total score on the pain beliefs scale was affected by parents' level of education, place of residence, and whether their child had a chronic disease. In this study, it was identified that certain socio-demographic characteristics had an impact on parents' pain beliefs, underscoring the importance of evaluating studies on parents' pain beliefs across different regions with consideration for cultural factors.In beliefs of parents and it was concluded that studies to evaluate the pain beliefs of parents should be evaluated by including cultural factors in different regions.