Foreign direct investment in Kazakhstan
Kazakistan'daki dolaysız yabancı yatırımlar
- Tez No: 82245
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET GÖRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Dolaysız Yabancı Yatıranlar, Belirleyiciler, Doğal Kaynaklar, Geçiş vı, Kazakhstan, Foreign Direct Investment, Determinants, Natural Resources, Transition IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz KAZAKİSTAN'DAKİ DOLAYSIZ YABANCI YATIRIMLAR Medettin, Burhan Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret GÖRÜN Eylül 1999, 118 Sayfa Bu çalışmada Kazakistan'daki dolaysız yabancı yatırımlar (DYY) incelenmiştir. Kazakistan'daki DYY'nin ayrıntılı olarak araştırılmasından önce başlangıç koşullan, DYY'nin belirleyicileri, ve Kazakistan'daki dolaysız yabancı yatırım ortamı ortaya konmuştur. Geç Sovyet dönemi Kazakistan'ın iktisadi ve sosyal yapısı tartışılmıştır. Kazakistan'daki DYY'nin diğer geçiş ülkelerine göre farkları onbeş ülkeye uygulanan panel veri analizinin bulguları ve ülkeye özel faktörler göz önüne alınarak testedilmiştir. Sonuçlar gayri safi milli hasıla (GSMH) büyümesinin, reel ihracata, reel döviz kurunun, G-7 ülkelerinin GSMH büyümesinin ve liberalleşme indeksinin geçiş ekonomilerindeki DYY'nin istatistiksel olarak anlamlı belirleyicileri olduklarını göstermektedir. Konum ve doğal kaynaklar gibi ülkeye özel faktörlerin sırasıyla Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri ve Kazakistan için kilit belirleyiciler oldukları bulunmuştur. Bunu izleyen Kazakistan'daki DYY'nin ve etkilerinin tanımlayıcı analizi bu bulguları temel almıştır. DYY'nin özendirilmesinde Kazakistan'daki reform sürecinin çok önemli olmadığı ve DYY'nin petrol, gaz ve metalürji sektörlerinde yoğunlaşmasının yerel ekonomideki dengeli büyümeyi engellediği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak Türkiye'nin Kazakistan'daki yatıranları incelenmiştir. Kazakistan'da yatıran yapan Türk yatırımcıları motive eden faktörler ve yatırımcıların karşılaştıkları engeller değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOREIGN DIRECT INVESTMENT IN KAZAKHSTAN Medettin, Burhan M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Fikret Görün September 1999, 118 Pages In this study, foreign direct investment (FDI) in Kazakhstan is analyzed. Before investigating FDI in Kazakhstan in detail, initial conditions, determinats of FDI, and FDI environment are presented. Economic and social situation of Kazakhstan in the late USSR period is discussed. Whether the determinants of FDI in Kazakhstan differ from the determinants of FDI in other countries in transition is examined, considering the findings of a panel data analysis for fifteen countries in transition and country-specific factors. The results show that gross domestic product (GDP) growth, real exports, real exchange rate, GDP growth of the 111G-7 countries and liberalization index are five statistically significant determinants of FDI in some transition economies. Country specific factors, like location and natural resources, are found to be of the key determinants for the Central and Eastern European countries and Kazakhstan, respectively. The following descriptive analysis of FDI in Kazakhstan and effects of FDI are based on these findings. It is concluded that reform process of Kazakhstan is not vital in attracting FDI in Kazakhstan and high concentration of FDI in sectors of oil\gas and metallurgy remove spillover effects in the economy. Lastly, Turkish FDI involvement in Kazakhstan is investigated. Motivational factors and obstacles in investing in Kazakhstan for Turkish managers are evaluated.