Öğrenen organizasyon yönetimi ve işletme performansı ilişkisinde çalışanların bireysel yaratıcılığının rolünün incelenmesi
Investigation of the role of individual creativity of employees in the relationship of learning organization management and business performance
- Tez No: 822447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL KORAY ALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen organizasyonlar, yaratıcılık, bireysel yaratıcılık, işletme performansı, Learning organizations, creativity, individual creativity, business performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması, öğrenen organizasyon yönetimi ve işletme performansı arasındaki ilişkiyi anlamak amacıyla çalışanların bireysel yaratıcılık rolünü incelemeyi hedeflemektedir. Günümüz rekabetçi iş ortamında, organizasyonların sürdürülebilir başarı elde etmek için sürekli olarak öğrenmeye ve yenilikçi çözümler üretmeye odaklanmaları gerekmektedir. Bu noktada, çalışanların bireysel yaratıcılık yetenekleri, organizasyonların yenilikçilik ve rekabet avantajı elde etmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Çalışma da nicel desenli araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Birinci elden veri toplamak amacıyla bir anket çalışması yöntemi kullanmıştır. Araştırma örneklemini, İstanbul ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve farklı pozisyonlarda çalışan 199 kişiden oluşan bir grup çalışan oluşturmaktadır. Anket, öğrenen organizasyon özelliklerini, bireysel yaratıcılığı ve işletme performansını ölçmek için uygun ölçeklerden oluşmaktadır. Verilerin analizi SPSS 2.0 istatistik programı aracılığı ile istatistiksel yöntemler ve regresyon analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğrenen organizasyon özelliklerinin çalışanların bireysel yaratıcılık rolünü pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, çalışanların bireysel yaratıcılık düzeyinin işletme performansıyla pozitif bir ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrenen organizasyon ile İş performansı arasındaki ilişkide bireysel yaratıcılık değişkeninin aracı etkisinin varlığı da bulgulanmıştır. Bu bulgular, öğrenen organizasyon yaklaşımının işletme performansını artırmada etkili bir strateji olduğunu ve çalışanların bireysel yaratıcılığının bu süreçte kritik bir faktör olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the individual creativity role of employees in order to understand the relationship between learning organization management and business performance. In today's competitive business environment, organizations need to constantly focus on learning and creating innovative solutions to achieve sustainable success. At this point, the individual creativity abilities of employees play a critical role in achieving innovation and competitive advantage for organizations. In the study, quantitative patterned research methods were used. A survey method was used to collect first-hand data. There search sample consists of a group of 199 employees operating in various sectors and working in different positions in the province of Istanbul. The questionnaire consists of appropriate scales to measure learning organization characteristics, individual creativity and business performance. Data analysis was carried out using statistical methods and regression analysis via SPSS 2.0 statistical program. Findings show that learning organization characteristics positively affect the individual creativity role of employees. In addition, it has been revealed that the level of individual creativity of employees has a positive relationship with business performance. The mediation effect of the individual creativity variable on the relationship between organizational learning and job performance was also found. These findings emphasize that the learning organization approach is an effective strategy in increasing business performance and that the individual creativity of the employees is a critical factor in this process.