Karotis darlıklarında üçlü koruma (düşük profilli filtre, kapalı hücre dizaynına sahip stent ve stent içi aspirasyon) tekniği ile endovasküler tedavinin kısa ve uzun dönem sonuçları
Short and long-term outcomes of endovascular treatment with triple protection technique (low-profile filter, closed-cell stent design, and in-stent aspiration) in caroti̇d artery stenosis
- Tez No: 822532
- Danışmanlar: PROF. DR. KIVILCIM YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karotis arter stentleme, komplikasyonlar, stent içi aspirasyon, kapalı hücre dizaynına sahip stent, distal filtre, Carotid artery stenting, complications, in-stent aspiration, closed-cell stent design, distal filter
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
1.TÜRKÇE ÖZET Amaç: Aterosklerotik karotis arter stenozu olan hastaların tedavisinde kullanılan revaskülarizasyon seçeneklerinden birisi endovasküler tedavidir. Bu çalışmanın amacı aterosklerotik karotis arter stenozu endovasküler tedavisinde üçlü serebral koruma yönteminin (düşük profilli filtre, kapalı hücre dizaynına sahip stent ve stent içi aspirasyon) etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek ve bu yöntem ile tedavi edilen hastaların kısa dönem ve uzun dönem takip sonuçlarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014-Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Anjiyografi Ünitesinde elektif şartlarda tek bir operatör tarafından üçlü koruma tekniği (düşük profilli filtre, kapalı hücre dizaynına sahip stent ve stent içi aspirasyon) ile karotis arter stentleme işlemi uygulanmış; 179 aterosklerotik karotis arter stenozu hastası çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu hastalardan 21'ine bilateral karotis arter stentleme işlemi yapılmıştır. Çalışmamıza dahil edilen hastaların hastanemizin“Avicenna”bilgi sisteminden elde edilen demografik özellikleri, karotis arter stentleme öncesi semptom varlığı, stenoza neden olan plak boyutu ve morfolojisi, kontralateral internal karotis arterde hemodinamik anlamlı darlık varlığı, işlem sırasında predilatasyon yapılıp yapılmadığı, periprosedürel (≤30 gün) ve postprosedürel (30 gün - 5 yıl) komplikasyonlar analiz edilmiştir. Bulgular: Olgularımızın 2'sinde (%1.11) periprosedürel dönemde geçici iskemik atak, 1'inde (%0.55) kalıcı engel bırakmayan (“non-disabling”) inme gelişmiştir. Geçici iskemik atak izlenen 2 olguda ipsilateral orta serebral arterde tandem darlık/oklüzyon mevcut olup geçici iskemi atak postoperatif hipotansiyon ile ilişkilendirilmiştir (hemodinamik mekanizma). Kalıcı engel bırakmayan inme geçiren olguda ise elektrokardiyogramda atriyal fibrilasyon saptanmıştır ve inme mekanizması kardiyoembolik mekanizma olarak kabul edilmiştir. Olgularımızın 5' inde (%2.7) periprosedürel dönemde hiperperfüzyon sendromu saptanmıştır. Preokluzif darlık nedeniyle karotis arter stentleme işlemi yapılan ve aynı zamanda hipertansiyon hastası olan 1 olgu (%0.5) hiperperfüzyon hemorajisi nedeniyle kaybedilmiştir. Olgularımızın hiçbirinde perioperatif karotis-embolik inme ve karotis arterde oklüzyon veya tromboz ile MI izlenmemiştir. Postprosedürel dönemde hiçbir hastamızda geçici iskemik atak ve ipsilateral inme izlenmemiştir. Olgularımızın 2'sinde (%1.1) postprosedürel dönemde (>30 gün) neointimal hiperplaziye ikincil asemptomatik restenoz kaydedilmiştir. Restenoz kaydedilen hastalarımızın birinde hemodinamik önemli darlık söz konusudur, kontralateral internal karotis arter oklüzyonu da mevcut olan bu hasta yeniden stentlenerek tedavi edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız üçlü koruma tekniği (düşük profilli filtre, kapalı hücre dizaynına sahip stent ve stent içi aspirasyon) ile endovasküler tedavinin, aterosklerotik karotis arter stenozunda inmeyi önlemede etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu ve periprosedürel ve postprosedürel dönemde işleme bağlı tromboembolik inmeleri belirgin şekilde önlediğini göstermektedir. Üçlü koruma tekniği ile endovasküler tedavi edilmiş aterosklerotik karotis arter stenozu hastalarında bu tekniğin periprosedürel ve postprosedürel komplikasyonlar üzerindeki etkisini doğrulamak için iyi tasarlanmış radomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the revascularization options used in the treatment of patients with atherosclerotic carotid artery stenosis is endovascular treatment. The aim of this study is to evaluate the safety, efficacy and durability of the triple cerebral protection technique (low-profile filter, closed-cell stent design, and in-stent aspiration) in the endovascular treatment of atherosclerotic carotid artery stenosis and to present the short-term and long-term follow-up results of patients treated with this method. Materials and Methods: Between January 2014 and January 2020, 172 patients with atherosclerotic carotid artery stenosis who underwent carotid artery stenting with the triple protection technique (low-profile filter, closed-cell stent design, and in-stent aspiration) under elective conditions by a single operator at the Ankara University Department of Radiology Angiography Unit were included in our study. Bilateral carotid artery stenting was performed in 20 of these patients. The demographic characteristics of the patients included in our study obtained from our hospital's“Avicenna”information system, the presence of symptoms before carotid artery stenting, the size and morphology of the plaque causing stenosis, the presence of hemodynamically significant stenosis in the contralateral internal carotid artery, whether predilation was performed during the procedure, and periprocedural (≤30 days) and postprocedural (30 days-5 years) complications were analyzed. Results: Two patients (1.11%) had transient ischemic attack and one patient had minör stroke (0.55 %) during the periprocedural period. Among the cases with transient ischemic attack, tandem stenosis/occlusion was observed in the ipsilateral middle cerebral artery, and the transient ischemic attacks were associated with postoperative hypotension (hemodynamic mechanism). In the case of non-disabling stroke, atrial fibrillation was detected on the electrocardiogram, and the stroke mechanism was considered to be cardioembolic. Hyperperfusion syndrome was detected in 5 patients (2.7%) during the perioperative period. One case (0.5%), who underwent carotid artery stenting due to preocclusive stenosis and was also a hypertensive patient, was lost due to hyperperfusion hemorrhage. There were no perioperative carotid embolic strokes or occlusion/thrombosis in the carotid artery or myocardial infarctions. No transient ischemic attacks or ipsilateral strokes were observed in any of our patients during the postprocedural period. Two patients (1.1%) had asymptomatic restenosis due to neointimal hyperplasia in the postprocedural period (>30 days). In one of these patients with hemodynamically significant stenosis and contralateral carotid occlusion, retreatment was performed. Conclusion: Our study demonstrates that endovascular treatment with the triple protection technique (low-profile filter, closed-cell stent design, and in-stent aspiration) is a safe, effective and durable treatment method for prevention of stroke in atherosclerotic carotid artery stenosis, significantly preventing procedure-related thromboembolic complications in the periprocedural and postprocedural periods. Well-designed randomized controlled trials are needed to confirm the impact of the triple protection technique on periprocedural and postprocedural complications in patients with atherosclerotic carotid artery stenosis treated with endovascular techniques.