5. sınıf fen bilimleri dersi 'Elektrik devre elemanları' ünitesi için STEM uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarına ve STEM'e karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of STEM on the students academic success and their behaviour to STEM for the electrical circuit components unit of 5th grade science class students
  1. Tez No: 822563
  2. Yazar: SİBEL ÜLGER ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, akademik başarı, STEM uygulamaları, elektrik devre elemanları, 5E öğrenme modeli, STEM education, academic success, STEM applications, electrical circuit elements, 5E learning model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç:Ülkemizde 21. yüzyıl yaşam becerilerine sahip inovatif bireyler yetiştirmek amacıyla öğretim programlarında gerekli düzeltmeler yapılarak öğretim programlarının yenilenmesi doğrultusunda adımlar atılmıştır. Bu bağlamdaki en güncel eğitim yaklaşımı ise STEM eğitimi olarak kabul görmektedir. Bu çalışmanın amacı 5. sınıf öğrencilerine“Elektrik Devre Elemanları”ünitesinde uygulanan STEM etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve STEM'e karşı tutumlarına etkisinin olup olmadığını saptamaktır. Yöntem: STEM etkinlikleri Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) de olduğu gibi bireylerin gerçek yaşam problemlerine çözüm üretmelerini amaçlamaktadır. Problemlere çözüm üretme sürecinde bireyler keşfetme, aktif öğrenme, bilginin yapılandırılması gibi beceriler kazanır. Araştırma verilerini elde etmek için yarı deneysel ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Bu amaçla Erzurum ili Aziziye ilçesinde bulunan bir ortaokuldan deney ve kontrol grubu seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 5. Sınıfta öğrenim gören 76 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda dersler STEM etkinlikleri ile işlenirken kontrol grubunda ders kitaplarında yer alan etkinlikler uygulanmıştır. Bulgular: Gruplarda“Elektrik Devre Elemanları Akademik Başarı Testi”ve“STEM'e karşı Tutum Ölçeği”ön test-son test olarak uygulanmıştır. Analizler sonucu elde edilen veriler SPSS-26 paket programı ile analiz edilmiştir. Non-parametrik testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Sonuç: Sonuçta“Elektrik Devre Elemanları”ünitesine yönelik yapılan STEM uygulamalarının akademik başarı açısından deney ve kontrol grupları arasında deney grupları lehine anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.“Elektrik Devre Elemanları”ünitesine yönelik yapılan STEM uygulamalarının STEM'e karşı tutum açısından deney ve kontrol grupları arasında deney grupları lehine anlamlı bir farkolmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In order to educate innovative 21st century individuals with life skills, necessary corrections have been made in the program and steps have been taken in the direction of updating the program. The most up-to-date educational attitude in this context is considered to be STEM education. The purpose of this study is to determine if STEM activities applied to 5th grade students in the“Electrical Circuit Elements”unit have an impact on students' academic achievements and attitudes towards STEM. Method: STEM activities, as in Problem-Based Learning (PDE), aim to enable individuals to create solutions to real-life problems. In the process of creating solutions to problems, individuals need skills such as discovery, active learning, structuring knowledge. A semi-experimental pre-test-post-test control group pattern was used to obtain the research data. For this purpose, an experimental and control group was selected from a secondary school located in Aziziye district of Erzurum province. The working group of the research created from 76 students of 5th grades. While the lessons were processed with STEM activities in the experimental group, the activities included in the textbooks were applied in the control group. Findings: The“Electrical Circuit Elements Academic Achievement Test”and the“Attitude Scale towards STEM”were applied as pre-test and post-test in the groups. The data obtained as a result of the analyses were analyzed with the SPSS-26 package program. Among the non-parametric tests, Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U test were used. Conclusions: As a result, it was concluded that there is a significant difference between the experimental and control groups in favor of the experimental groups in terms of academic achievement of STEM applications made for the“Electrical Circuit Elements”unit. It has been concluded that there is no significant difference between the experimental and control groups in favor of the experimental groups in terms of the attitude towards STEM applications made for the“Electrical Circuit Elements”.