Müzelerde seramik eserleri koruma (Önleyici) ve sergileme yöntemleri
Methods of preserving (Preventive) and exhibiting ceramic artifacts in museums
- Tez No: 822620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BİLEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Önleyici Koruma, Sergileme, Seramik Sanatı, Müzecilik, Seramik Bozulmalar, Passive Conservation, Exhibition, Ceramic Art, Museology, Ceramic Deterioration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Seramik, insanlık tarihinin en eski ve önemli kültürel hazinelerini içinde barındırdığı bilinmektedir. Sanatın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan en eski el sanatlarındandır. Seramik buluntular sayesinde kronolojik bir sıralama yapılabilmektedir. Bu sıralama o dönemin kültürel özelliklerini, kullanılan araç ve gereçlerin hangi ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıktığını ve bunların kullanım amaçları hakkında bize bilgi vermektedir. Seramik eserlerin korunması nesiller boyunca devamlılığın sağlanması ve kültürümüzü anlamımız açısından önem arz etmektedir. Bundan dolayı Seramik objelerin ilk olarak sınıflandırılması, bozulma nedenleri ve bütünlüğünün korunması için etkin ve önleyici koruma çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu çalışma doğrultusunda bir seramik eserin müzeye gelmeden önce uygulanacak aşamaları, müzedeki eserlerin korunma süreci, seramiğin vitrinde sergilenmeden önce uygulanması gereken yöntemler ve önleyici koruma aşamaları ele alınmaktadır. Amacımız“Müzelerde Seramik Eserleri Koruma (Önleyici) ve Sergileme Yöntemleri”nin kültürel mirasa katmış olduğu bilgi, tecrübe ve temel ilkelerin araştırılmasıdır. Ayrıca taşınabilir kültürel mirasın disiplinler arası anlayışla birlikte gelişen teknolojinin seramik koruma ve sergilemenin müzelere nasıl bir katkısı olduğu ve sürdürülebilirliği konusunda ilerleme sağlamaktır. Bu bağlam da araştırmış olduğum Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde yer alan Yassıhöyük, Büklükale ve Kaman-Kalehöyük kazılarından çıkan seramik eserlerin web tasarımı uygulaması yapılarak müzeye teknolojik açıdan katkı sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca uygulamada yer alacak olan render (3D) tasarımı sayesinde 10 seramik eserin ayrıntılı görüntüsüne ulaşılması sağlanacaktır. Yine bu kapsamda eserlerin yöntem, koruma ve sergilenmesi ile ilgili tüm çalışmaların seramik eserler üzerindeki etkisi incelenmektedir. Böylelikle seramik eserlerin korunması ve sergilenmesi, disiplinler arası kültür paylaşımını da sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ceramics is known to contain the oldest and most important cultural treasures of human history. It is one of the oldest handicrafts dating back to the earliest ages of art. Thanks to ceramic finds, a chronological order can be made. This sequence gives us information about the cultural characteristics of that period, the needs of the tools and equipment used, and their intended use. The preservation of ceramic artifacts is important in terms of ensuring continuity for generations and understanding our culture. Therefore, it is necessary to first classify ceramic objects, to carry out effective and preventive conservation studies to protect the causes of deterioration and integrity. In line with this study, the stages to be applied before a ceramic artifact comes to the museum, the conservation process of the artifacts in the museum, the methods to be applied before the ceramic is exhibited in the showcase and the preventive conservation stages are discussed. Our aim is to investigate the knowledge, experience and basic principles that“ Methods Of Preserving( Preventive) And Exhibiting Ceramic Artifacts İn Museums”has added to cultural heritage. In addition, it is to make progress on the contribution of ceramic conservation and exhibition to museums and the sustainability of ceramic conservation and exhibition with the developing technology with the interdisciplinary understanding of portable cultural heritage. In this context, it is aimed to contribute to the museum technologically by making a web design application of ceramic artifacts from Yassıhöyük, Büklükale and Kaman-Kalehöyük excavations in Kaman-Kalehöyük Archaeology Museum. In addition, thanks to the rendering (3D) design to be included in the application, detailed images of 10 ceramic artifacts will be provided. In this context, the effect of all studies related to the method, conservation and exhibition of the artifacts on ceramic artifacts is examined. Thus, the conservation and exhibition of ceramic artifacts also provides interdisciplinary cultural sharing.