Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde yer alan bir grup toprak esere dair restorasyon ve konservasyon uygulamaları
Restoration and conservation applications for a group of earthenware artifacts in the Bodrum Underwater Archeology Museum
  1. Tez No: 881851
  2. Yazar: GÜL MÜŞTÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEMDUHA CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Restoration, Conservation, Ceramics, Archeology, Cultural Properties
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
İlk çağlardan günümüze değin uzanan tarihin en eski kültür kalıntıları arasında yer alan arkeolojik seramik buluntular, geçmişe ışık tutan belgelerdir. Seramik malzeme, bronz ve ahşap gibi malzemelere oranla korozyona karşı daha dirençli olması sebebiyle daha az hasarla günümüze kadar formunu koruyarak gelmiştir. Arkeolojide tarihleme, seramiğin dayanıklılığı sayesinde çok daha kolay yapılabilmektedir. Arkeolojik kazılar esnasında ortaya çıkan seramik buluntular, eski çağlardaki kullanım süreçleri, kazı sırasındaki ve müzelerin sergi alanları ile depolarındaki olumsuz koşullar nedeniyle birtakım deformasyonlara uğrarlar. Mevcut durumlarının iyileştirilip, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için ulusal ve uluslararası restorasyon tüzükleri de göz önünde bulundurularak bilinçli ve bilimsel yaklaşımlar ile çeşitli koruma ve onarım yöntemleri uygulanmaktadır. Bu çalışma, seramik restorasyonu ve konservasyonu konusunda yapılan araştırmaları derleyerek, farklı restorasyon tekniklerini incelemeyi ve bu tekniklerin uygulanabilirliğini değerlendirmeyi aynı zamanda bu alanda kullanılan yöntemlerin etkinliğini ve güvenilirliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca seramik eserlerin onarım ve korunmasının kültürel mirasımızın geleceğine önemli bir katkı sağladığını vurgulayarak, gelecek nesillere aktarılması için yapılan bu çalışmaların değerini göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Archaeological ceramic finds, which are among the oldest cultural ruins in history dating from ancient times to the present day, are documents that shed light on the past. Since ceramic material is more resistant to corrosion compared to materials such as bronze and wood, it has preserved its form with less damage until today. Dating in archeology can be done much more easily owing to the durability of ceramics. Ceramic finds unearthed during archaeological excavations undergo some deformations due to the usage processes in ancient times and the adverse conditions during excavation and in the exhibition areas and warehouses of museums. In order to improve the current conditions and pass them on to future generations, various conservation and restoration methods are applied with conscious and scientific approaches, taking into account national and international restoration regulations. This study aims to compile research on ceramic restoration and conservation, examine different restoration techniques, evaluate the applicability of these techniques, and also reveal the effectiveness and reliability of the methods used in this field. It also aims to show the value of these Works carried out to be passed on to future generations, by emphasizing that the repair and preservation of ceramic works makes a significant contribution to the future of our cultural heritage.