Araç kaskosu yaptırma eğiliminin belirleyicileri: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
Determinants of the tendency to have vehicle insurance: The case of Süleyman Demirel University
- Tez No: 822628
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ADEM HATIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Kasko, Otomotiv, Sigorta, Tüketici Davranışı, Logit, Exchange Rate Volatility, Steel Sector, Exports, Granger Causality Test, Logit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, sigorta sektörü ve kasko seçimini etkileyen tercihler incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, üniversite personelinin kasko yaptırma seçimini etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Süleyman Demirel Üniversitesi kasko yaptırma tercihlerini etkileyen başlıca sosyo-ekonomik faktörlerin analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ki-kare testi, Mann-Whitney U ve Logit modeli kullanılmıştır. Personele yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılarak bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde çalışan personelin kasko tercihini etkileyen faktörlerde önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Kasko poliçesi yaptırmayı etkileyen faktörlerin demografik bilgilerle (cinsiyet, yaş grubu, gelir, eğitim düzeyi, vb.) çaprazlanmasıyla, Ki-kare testi istatistikleri kullanılarak elde edilen sonuçlardan, araç sahiplerinin kasko yaptırırken meydana gelen sosyo-ekonomik ve demografik faktörlerin çok önemli oldukları gözlenmiştir. Cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim düzeyi gibi demografik özelliklerden, gelir ve eğitim düzeyinin, cinsiyet ve yaş gibi değişkenlere göre, kasko yaptırmada daha etkili faktörler oldukları belirlenmiştir. Araştırmada cinsiyet farklılığının kasko sahipliği üzerine etkisi de Mann-Whitney U testi ile araştırılmış buna bağlı olarak farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Logit modele tabi tutulan değişkenlerden yaş, gelir, eğitim, ehliyet, araç piyasa değeri analiz edilmiştir. Oluşturulan logit model tahmin sonuçlarına göre, üniversite personelinin ehliyet süresi ve üçüncü gelir grubunda olanlar dışındaki değişkenlerin tamamı önem seviyesinde istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the insurance sector and the preferences that influence the choice of auto insurance. The aim of this study is to determine the factors that influence the choice of auto insurance among university employees. The main socio-economic factors influencing the car insurance preferences of Suleyman Demirel University are analyzed. Chi-square test, Mann-Whitney U and Logit model were used for this purpose. The results were obtained by using the data obtained from the questionnaires administered to the employees. In this study, significant differences were found in the factors influencing the auto insurance preference of the employees of Suleyman Demirel University. From the results obtained by crossing the factors influencing auto insurance with demographic information (gender, age group, income, education level, etc.) and using chi-square test statistics, it can be seen that socio-economic and demographic factors are very important when auto owners have auto insurance. Among the demographic characteristics such as gender, age, income and education level, income and education level were found to be more effective factors in auto insurance than variables such as gender and age. The study also examined the effect of gender differences on auto insurance ownership using the Mann-Whitney U test and concluded that there was no difference. Among the variables included in the logit model, age, income, education, driving license and vehicle market value were analyzed. According to the results of the estimation of the logit model, it was found that all the variables were statistically significant at the level of significance, with the exception of the duration of the driving license of the university staff and of those in the third income group.