Hava Kuvvetleri Bandosu repertuvarında bulunan Türk bestecilerin eserlerinin tonal, modal ve makamsal yönden incelenmesi
Investigation of Turkish composers works in the Air Force Band repertoire in terms of tone, mode and makam
- Tez No: 822707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERTAN RONA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Hava Kuvvetleri Bandosu, bando, repertuvar, icra, analiz, Air Force Band, band, repertoire, performance, analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Hava Kuvvetleri Bandoları'nın çeşitli nedenlerle verdiği konserlerde şeflerin repertuvarın mahiyeti, tasnifi ve tercihi konularında sıkıntı yaşadığı; ayrıca icracıların belirlenen eserleri seslendirirken yeterli donanıma sahip olmadıkları değerlendirilmektedir. Söz konusu sıkıntı ve eksikliklerin giderilerek sahada vazife yapan personelin daha verimli çalışmalarının sağlanması gerekmektedir. Hava Kuvvetleri Bandosu repertuvarında bulunan Türk bestecilerin eserlerinin tonal, modal ve makamsal analizlerini içeren bu tez, bando şeflerine eserleri anlamada, sınıflandırmada ve buna bağlı olarak gerçekleştirecekleri repertuvar seçiminde kolaylık sağlamayı hedeflemektedir. Seçilen eserlerin en doğru ve etkili şekilde icra edilebilmeleri de çalışmanın hedefleri arasındadır. Tezin birinci bölümünde araştırma kapsamındaki temel kavramlar açıklanmış, bu meyanda öncelikle askerî bandoları oluşturan çalgılar ve çalgı grupları ele alınırken, ardından bu toplulukların tarihçelerine yer verilmiştir. Bu bölümde son olarak eser analizinde esaslı bir yer teşkil eden“tonalite”,“modalite”ve“makamsallık”kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm, bando repertuarını oluşturan eserlerin analizi üzerine yapılmış tez, makale ve bildiri çalışmaları ile yazılmış orijinal ve çeviri kitapların sıralanmasından oluşmaktadır. Tüm bu çalışmalar hakkında verilen bilgiler de bölümün muhtevası dâhilindedir. Üçüncü ve son bölümde ise Hava Kuvvetleri Bandosu repertuvarında bulunan Türk bestecilerin eserlerinden anket yöntemiyle belirlenmiş olan üç eserin tonal, modal ve makamsal yönden incelenmesi yer almaktadır. Bölüm; araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, varsayımları, yöntemi ve bulgularını takiben tartışma, sonuç ve önerilerle kapanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the concerts given by the Air Force Bands for various reasons, it is evaluated that the conductors have problems with the nature, classification and preference of the repertoire, and that the performers are not sufficiently equipped to perform the determined works. These problems and deficiencies should be eliminated to ensure that the personnel working in the field work more efficiently. This thesis, which includes tonal, modal and maqam analyses of the works of Turkish composers in the repertoire of the Air Force Band, aims to facilitate the band conductors in understanding and classifying the works and accordingly in choosing the repertoire to be performed. The most accurate and effective performance of the selected works is also among the objectives of the study. In the first part of the thesis, the basic concepts within the scope of the research are explained, in this sense, firstly the instruments and instrument groups that make up the military bands are discussed, and then the histories of these ensembles are given. Finally, the concepts of“tonality”,“modality”and“maqamality”, which constitute a fundamental place in the analysis of works, are discussed in this chapter. The second part consists of the listing of original and translated books written with theses, articles and papers on the analysis of the works that make up the marching band repertoire. The information given about all these studies is also included in the content of the chapter. In the third and final part, three pieces of Turkish composers' works in the repertoire of the Air Force Band, which were determined by the survey method, are analyzed in terms of tonal, modal and maqamal aspects. The chapter ends with the discussion, conclusion and recommendations by using the purpose, importance, scope, limitations, assumptions, methodology and findings of the research.