A study of the prospects for achieving peace in Yemen
Yemen'de barışı sağlama ihtimalleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 822735
  2. Yazar: RAMİ AL-GARIRI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yemen, çatışma, barış, ulusal hükümet, Husi hareketi, dış müdahaleler, Yemen, Conflict, Peace, National Government, Huthis Group, external interventions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yemen'deki uzun süren çatışma, korkunç bir insani krize ve geniş çaplı yıkıma yol açtığını ve Yemen ile ilgilenen araştırmacılar ve karar alıcılar tarafından büyük bir ilgi ve stratejik bir analiz yapmasını gerektirmekteydi. Bu tez, Yemen'deki çatışmaya katkıda bulunan temel faktörleri ve dinamikleri keşfederek Yemen'de kapsamlı ve kalıcı bir barışın gerçekleştirme potansiyelini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Yemen'deki çatışmaya dahil olan yerel, bölgesel ve uluslararası aktörlerin rollerine de ışık tutmaktadır. Araştırmacı, betimsel ve analitik bir yaklaşım kullanarak, verilerin analizini ve mantıklı bir şekilde yorumlamayı kullanarak çatışmanın temel motivasyonlarını belirlemektedir. Ayrıca, bugün ve gelecekteki durumu anlamak için geçmiş olaylara ve etkilerine kesin bir bakış elde edilip bir tarihsel yöntem kullanılmaktadır. Çalışma, saygın kütüphanelerden ve çevrimiçi platformlardan elde edilen önceki literatürler, bilimsel çalışmalar, tezler, makaleler, kitaplar, raporlar ve uluslararası anlaşmalar da dahil olmak üzere çeşitli ikincil kaynaklara dayanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Yemen'deki barış için olası yolları keşfetmek ve araştırma sonuçları ve önerileri aracılığıyla önemli bir perspektif sunarak ve bu, Yemen'de barışın inşasına değerli bir katkı yapması umulan temel hedefle birlikte Yemen halkı ve bölge genelinde istikrar ve güvenliği sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The protracted conflict in Yemen has resulted in a dire humanitarian crisis and extensive devastation, necessitating significant attention and strategic analysis from researchers and decision-makers invested in the Yemeni issue. This thesis aims to examine the possibilities of attaining a comprehensive and lasting peace in Yemen by exploring the key factors and dynamics that contribute to the conflict. The study also sheds light on the roles played by local, regional, and international actors involved in the Yemeni conflict. Employing a descriptive and analytical approach, the research utilizes data analysis and logical interpretation to identify the primary drivers of the conflict. Additionally, the historical method is employed to gain insights into past events and their implications for the present and future. The study draws upon a diverse range of secondary sources, including scholarly studies, theses, articles, books, reports, and international treaties, sourced from reputable libraries and online platforms. By investigating possible paths to peace in Yemen, this research aims to provide important insights through the researcher's findings and recommendations, which it is hoped will have a valuable contribution to laying the foundations for building peace in Yemen, with the ultimate goal of establishing stability and security for the Yemeni people and the region in general.