Türkiye'de kadınların çalışma hayatına katılımında muhafazakarlığın rolü
The role of conservatism in women's participation in Türkiye's working life
  1. Tez No: 822771
  2. Yazar: BAHRİYE KÜBRA EZİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEDİYE ŞİRİN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenekçi muhafazakarlık, Kadınlar, Muhafazakarlık, Toplumsal cinsiyet, Türk kadını, Çalışan kadınlar, İş hayatı, Traditionalist conservatism, Women, Conservatism, Gender, Turkish women, Working women, Work life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel toplum sahip oluğu dini, kültürel, geleneksel değerler çerçevesinde kadına ve erkeğe birbirinden farklı roller biçmektedir. Kadının ve erkeğin cinsiyetine uygun görülen rollerine olan bağımlılığı toplumda önemli görülmektedir. Rollerini benimseyen kişiler toplumda kabul görürken, benimsemeyen kişiler dışlanarak cezalandırılmaktadır. Muhafazakar düşünce dini değerler ile geleneksel toplumun değerlerini harmanlayıp bireylerin bu çerçevede hareket etmesini desteklemektedir. Çalışmada toplumsal cinsiyet rollerine değinilerek, muhafazakar söylemin Türkiye'de kadınların çalışma hayatına katılımını ne derecede etkilediği anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma ile cinsiyeti sebebiyle dezavantajlı olan kadının muhafazakar kimliği ile çalışma hayatına katılma ve çalışma hayatında ayakta kalma mücadelesi incelenmiştir. Bu araştırma toplumsal cinsiyet rollerinin muhafazakar düşünceyle birleşince çalışma hayatının her evresinde kadın açısından olumsuz durumların artmasına sebep olduğunu, bu doğrultuda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için yapılması gerekenleri ele alarak konuya dair çözümler adına farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmakta ve Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan kendini muhafazakar olarak tanımlayan 14 kadınla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmektedir. Dini yaşantıyı temeline alan ve geleneksel rollerin gerekliliğini savunan muhafazakar düşünceye bağlı olan kadınların çalışma hayatına katılımının her aşamasında olumsuzluklara maruz kaldığı saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional society assigns different roles to men and women within the framework of religious, cultural and traditional values. The dependence of women and men on their gender roles is considered important in society. People who adopt their roles are accepted in society, while those who do not are ostracized and punished. Conservative thought blends religious values with the values of traditional society and supports individuals to act within this framework. In this study, gender roles are addressed and the extent to which conservative discourse affects women's participation in working life in Turkey is tried to be explained. This study examines the struggle of women, who are disadvantaged due to their gender, to participate and survive in working life with their conservative identity. This study aims to raise awareness about the solutions to the issue by addressing what needs to be done to eliminate the problems experienced in this direction by addressing the negative situations for women at every stage of working life when gender roles are combined with conservative thinking. In the study, qualitative research method is used and in-depth interviews are conducted with 14 women who define themselves as conservative living in various provinces of Turkey. It is determined that women who adhere to conservative thought, which is based on religious life and defends the necessity of traditional roles, are exposed to negativities at every stage of their participation in working life.