8. sınıf öğrencilerinin dinamik geometri ortamıyla desteklenmiş etkinliklerdeki zihnin geometrik alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of geometric habits of mind of 8th grade students in a dynamic ge-ometry environment based activities
  1. Tez No: 822892
  2. Yazar: ABDULHALİM BATU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANDAŞ UYGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşlik ve benzerlik, Zihnin geometrik alışkanlıkları, Dinamik geo- metrik ortamları, Congruence and similarity, Geometric habits of mind, Dynamic geometry environments
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin eşlik ve benzerlik konusuna yönelik DGO ile desteklenmiş etkinlikler içerisinde gerçekleştirdikleri ZGA temelli dü- şünme süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Diyarbakır ilinin Çermik ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören sekizinci sınıf öğrencileridir. Araştırmaya katılan öğrencilerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı öğrencilerin seçi- minde eşlik ve benzerlik kazanımlarını tamamlamamış, daha önce dinamik geometri or- tamlarıyla desteklenmiş etkinliklere katılmamış sekizinci sınıf ortaokul öğrencisi olma- ları, orta ve yüksek düzeyde akademik başarıya sahip olmaları ve günlük bilgisayar kul- lanmaları temel ölçüt olarak alınmıştır. Öğrencilerden üçü kız, ikisi erkek olmak üzere toplam beş öğrenci ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında dinamik geometri ortamları, yazıcı, makas ve kâğıt-kalemin kullanıldığı etkinlikleri içe- ren görev tabanlı görüşmeler (task-based interview) yapılmıştır. Çalışmada toplanan ve- rilerin analiz edilmesi amacıyla içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Ortaokul öğrencilerinin dinamik geometri ortamıyla desteklenmiş etkinliklerde ilişkilendirme alışkanlığı, geometrik fikirleri genelleme alışkanlığı, değişmezleri araş- tırma alışkanlığı ile keşfetme ve yansıtmayı dengeleme alışkanlığı süreçlerini gerçekleş- tirdikleri görülmüştür. Bu sonuçlar, eşlik ve benzerlik konularında dinamik geometri or- tamlarıyla desteklenmiş çalışmaların ortaokul öğrencilerinin zihnin geometrik alışkanlık- ları temelli düşünme süreçlerine destek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the components of the geometric habits of mind performed by eighth grade students in geometry activities supported by a dynamic geometry environment. The case study design, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. The participants of the study are eighth grade students studying at a public school in Çermik district of Diyarbakır. Purposive sampling method was used to select the students participating in the research. For the selection of the participants, being eighth grade middle schools students who (1) had a medium and high level of academic achieve- ment, (2) used computers daily, (3) had not completed the geometry topics of congruence and similarity, (4) had not participated in activities supported by dynamic geometry en- vironments were taken as the main criteria. The study was carried out with a total of five students (3 females and 2 males). In the collection of research data, task-based interviews were conducted, which included activities in which dynamic geometry environments, printer, scissors and paper-pencil were used. Content analysis method was used to analyze the data collected in the study. It was observed that middle school students performed the reasoning with rela- tionships, generalization of geometric ideas, investigation of invariants and exploration and balancing exploration and reflection. These results showed that activities enriched with dynamic geometry environments on congruence and similarity support middle school students' thinking processes based on geometric habits of mind.