Günübirlik anorektal cerrahide iki farklı spinal anestezi tekniğinin perioperatif özelliklerinin değerlendirilmesikısa başlık: düşük doz hipobarik mi? hiperbarik mi?
Evaluation of perioperative features of two different spinal anesthesia techniques in ambulatory surgery
  1. Tez No: 823025
  2. Yazar: SERHAT SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BAŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: düşük doz spinal anestezi, hiperbarik spinal anestezi, hipobarik spinal anestezi, günübirlik cerrahi, low-dose spinal anesthesia, hypobaric spinal anesthesia, hyperbaric spinal anesthesia, ambulatory surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Son yıllarda günübirlik cerrahi uygulamaları giderek artmaktadır. Bu çalışmada günübirlik anorektal cerrahi için kabul edilen hastalarda 2,5 mg hiperbarik ve 2,5 mg hipobarik bupivakain ile spinal anestezi uygulaması sonrası hastalarda spinal anestezinin karakteristiklerini ve taburculuk kriterleri üzerine olan etkilerini araştırdık. Çalışmamızda, düşük doz lokal anestezik uygulayarak hastanede yatış süresini azaltırken hasta konforunu korumayı ve daha iyi bir anestezi deneyimi sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya; anorektal cerrahi nedeniyle hastaneye kabul edilen, 18-65 yaş aralığında, ASA (American Society of Anesthesiologist)1-2 risk skoruna sahip toplam 80 hasta dahil edildi. 2,5 mg hiperbarik bupivakain uygulanan hastalar Grup 1'e, 2,5 mg hipobarik bupivakain uygulanan hastalar ise Grup 2'ye dahil edildi. Ameliyat odasına giriş anından itibaren hastaların kan basınçları, kalp tepe atımları ve oksijen satürasyonları ölçüldü. Spinal anestezi uygulaması sonrası tüm hastaların modifiye bromage skoru ölçüldü. Hastaların ürinasyon zamanları kaydedildi. Hastalar uygun koşullar sağlanınca taburcu edildi. Taburculuğu takip eden günde hastalarla iletişim kuruldu ve anestezi deneyiminden memnuniyetleri ve gelişen komplikasyonları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya iki spinal anestezi tekniğine göre Grup I (n=38), Grup II (n=37) olmak üzere toplamda 75 hasta dâhil edildi. Dahil edilmesi planlanan 5 hasta işlem öncesi ve sonrası gerçekleşen çeşitli aksaklıklardan dolayı çalışma dışı bırakıldı. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda: hastaların cinsiyet, yaş, boy ve kilo ölçümleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>.05). ASA değerleri ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermektedir (p0,05) bulunmuştur. Sistolik kan basıncına ilişkin yalnızca 30. dakikada gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=.045). Ameliyat süreleri gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermezken (p>.05), cerrahiye teslim sürelerinde hiperbarik gruptaki hastalar daha uzun sürede teslim edilmiş olup gruplar arası anlamı bir farklılık gözlenmiştir (p=.001). S4 dermatom duyusal blokaj süresi ve duyusal bloğun kaybolma süresinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>.05). Modifiye Bromage Skalası, tüm hastalar için“0”bulunmuştur. Oluşan en yüksek duyusal blok seviyeleri incelendiğinde Grup I'de %26.3 oran ile S2 seviyesinde olup Grup II'deki dağılımın daha dağınık olduğu ve en yüksek %2,7 oran ile L5 seviyesinde olduğu gözlendi. Sedasyon ihtiyacı oranı, yetersiz blok oranı ve hasta memnuniyeti düzeyi spinal anestezi gruplarında benzer bulundu (p>.05). Yeteriz blok oluştuğu kabul edilen hasta sayısı grup 1'de 4, grup 2'de 5, toplamda 9 (%12.0) hastaydı. Ürinasyon, mobilizasyon ve taburculuk zamanları ve hasta memnuniyeti düzeyi gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p>.05). Sonuç: Günübirlik anorektal cerrahi geçiren hastalarda 2,5 mg hipobarik bupivakain kullanılarak yapılan spinal anestezi cerrahiye daha erken teslim süresi ve daha geniş duyusal dermatom yayılımı ile 2,5 mg hiperbarik bupivakain kullanılarak yapılan spinal anesteziye göre avantajlı olduğu gözlendi. Çalışmamızın sonuçlarına dayanarak düşük doz (2.5mg) hem hiperbarik hem de hipobarik bupivakainin günübirlik anorektal cerrahi için spinal anestezi uygulamasında başarıyla kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Ambulatory surgeries have been increasing in recent years. In this study, we investigated the characteristics of spinal anesthesia and its effects on discharge criterias after spinal anesthesia with 2.5 mg hyperbaric and 2.5 mg hypobaric bupivacaine in patients admitted for anorectal surgery. We aimed to reduce the length of hospital stay by applying low-dose local anesthetics, while reducing spinal anesthesia related complications and providing a better anesthesia experience. Materials and Methods: In this prospective observational study; a total of 80 patients, aged between 18-65 years, who were admitted to the hospital for anorectal surgery and had an ASA (American Society of Anesthesiologist) 1-2 risk score were included. Patients administered 2.5 mg hyperbaric bupivacaine were included in Group 1, and patients treated with 2.5 mg hypobaric bupivacaine were included in Group 2. From the moment they were admitted to the operating room, the blood pressure, heart rate and oxygen saturation of the patients were measured. The modified bromage score of all patients was measured after spinal anesthesia application. The first analgesic needs and urination times of the patients were recorded. The patients were discharged when required conditions were met. On the day following discharge, we contacted with the patients and noted their satisfaction with the anesthesia experience. Results: A total of 75 patients, Group I (n=38) and Group II (n=37) according to two spinal anesthesia techniques, were included in the study. 5 patients who were planned to be included were excluded from the study due to various problems before and after the procedure. Gender, age, height and weight measurements of the patients did not differ significantly between the groups (p>.05). ASA values show a statistically significant difference between the groups (p0.05). There was a significant difference between the groups in systolic blood pressure only at the 30th minute (p=.045). While the duration of surgery did not differ significantly between the groups (p>.05), the patients in the hyperbaric group were delivered to surgery in a longer time (p=.001). There was no significant difference between the groups in the duration of S4 dermatome sensory blockade and the resolution of the sensory block (p>.05). Modified Bromage Scale was“0”for all patients. When the highest sensory block levels were examined, it was observed that the distribution in Group I was at the S2 level with a rate of 26.3%, and the distribution in Group II was more dispersed and the highest was at the L5 level with a rate of 2.7%. Sedation requirement, insufficient block and patient satisfaction levels were found to be similar in both groups (p>.05). The number of patients considered to have insufficient block was 4 in group 1, 5 in group 2, and a total of 9 (12.0%). Urination, mobilization and discharge times and patient satisfaction levels did not differ significantly between the groups (p>.05). Conclusion: It was observed that spinal anesthesia using 2.5 mg hypobaric bupivacaine in patients undergoing day-to-day anorectal surgery was advantageous compared to spinal anesthesia using 2.5 mg hyperbaric bupivacaine, with earlier delivery time to surgery and wider sensory dermatome spread. Based on the results of our study, we think that low dose (2.5mg) both hyperbaric and hypobaric bupivacaine can be used successfully in spinal anesthesia for outpatient anorectal surgery.