Bağımsız denetimin sürdürülebilirlik ve firma performansı üzerindeki etkisi
The impact of independent audit on sustainability and firm performance
  1. Tez No: 823312
  2. Yazar: NURULLAH TAHA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Sürdürülebilirlik, Firma Performansı, Kilit Denetim Konusu, Lojistik Regresyon, Audit, Sustainability, Firm Performance, Key Audit Issue, Logistic Regression
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bağımsız denetim, firmalar için günümüzde son derece gerekli bir unsur olup firmanın değerini belirleyici bir noktaya kadar gelmiştir. Özellikle kurumsal firmalar, mevcut bulundukları ülkelerin piyasasında ve borsalarında işlem gördüğünden, müşterisini ve yatırımcısını şirketin iç yüzüyle buluşturmak bağımsız denetim yoluyla denetim şirketlerine ve denetçilerin üzerine düşmüştür. Rekabetin çok hızlı olduğu ve segmentlere göre piyasaya girişlerin teşvik edildiği serbest piyasa ekonomilerinde müşteri güveni oluşturmak, mevcut başarıyı arttırmak, kârlılığı sürekli hâle getirmek ve prestijini koruyabilmek bir firmanın temel amaçları arasındadır. Sürdürülebilirlik endeksinde yer alabilmek için firmaların bunu başarılı bir şekilde uygulaması gerekir. Uzun ömürlü olabilmek ise firma için ne kadar sürdürülebilir olduğuyla doğru orantılıdır. Mevcut kaynakların nasıl kullanıldığı ya da yabancı kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi gibi bir firmanın sürdürülebilir olup olmadığı belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Sürekli yüksek kâr elde edilmesi fakat dönem sonunda borçların hep daha yüksek çıkması, firma için pozitif bir görüntü oluşturmayacağından mali tablolar analizi yaparken negatif verilere özellikle dikkat edilmelidir. Denetim şirketleri, genellikle 3 yıllık anlaşmalarla bir kurumu düzenli olarak denetlerler ve sorumlu denetçinin de imzası ile faaliyet raporunu insanlarla paylaşılmak üzere Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na gönderirler. Faaliyet raporları üç ayda bir olmak üzere yılda toplam 4 defa yayınlanır ve firmanın gelir tablosu, dönen ve duran varlıkları ile yabancı kaynakları ve özkaynakları gibi verileri içermektedir. Bu çalışmada, şirketlerin 2018-2022 yılları arasındaki dönem sonu faaliyet raporları çerçevesinde çeşitli finansal veriler kullanılarak imalat sektöründe bulunan sürdürülebilirlik endeksindeki şirketler ile sürdürülebilirlik endeksindekinde bulunmayıp o şirketlere alternatif olabilecek mevcut dönemdeki düşük piyasa diğerine sahip olan şirketler karşılaştırılmış olup yeni bir logit model oluşturulmuş ve regresyon analizleri ile elde edilen bulgular istatistiksel tablolar çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Independent audit is an extremely necessary element for companies today and has come to a point that determines the value of the company. Especially since corporate companies are traded in the markets and stock exchanges of the countries in which they are present, it fell upon the audit firms and auditors to bring their customers and investors together with the inside face of the company. In free market economies where competition is very fast and market entries are encouraged according to segments, building customer confidence, increasing current success, maintaining profitability, and protecting its prestige are among the main objectives of a company. For a company to be included in the sustainability index, it must implement it successfully. The longevity of a company is directly proportional to how sustainable it is. There are many factors that determine whether a company is sustainable, such as how existing resources are used or foreign resources are managed efficiently. Since a constantly high profit is obtained but the debts are constantly higher at the end of the period, it will not create a positive image for the company, so negative data should be paid particular attention to when analyzing the financial statements. Audit firms regularly audit a company, usually with 3-year agreements, and send the annual report to the Public Disclosure Platform, with the signature of the responsible auditor, to be shared with people. Annual reports are published quarterly, 4 times a year, and include data such as the company's income statement, current and fixed assets, foreign resources, and equity. In this study, using various financial data within the framework of the companies' end-of-term activity reports between the years 2018-2022, the companies in the sustainability index in the manufacturing sector and the companies that are not in the sustainability index but have the low market other in the current period, which can be an alternative to those companies, were compared, a new logit model was created and regression analyzes were performed. The findings obtained with the help of statistical tables were interpreted within the framework of the statistical tables.