Çocukluk çağı astımında tedaviye yanıtı etkileyen faktörler
Factors affecting response to treatment in childhood asthma
- Tez No: 823350
- Danışmanlar: DR. MÜFERET ERGÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, çocukluk, prognoz, Asthma, childhood, prognosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK İstanbul Göztepe Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada; astım nedeniyle en az 3 yıl antienflamatuar tedavi ile izlenen, benzer klinik özellikleri olan, ancak koruyucu tedavinin sonlandırılabildiği asemptomatik çocuklarla, tedaviye devam edilmesi gereken semptomatik hastalarda, tedaviye yanıtı ve hastalık prognozunu etkileyen faktörler araştırılmıştır. Metot: SSK Göztepe Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Göğüs Hastalıkları Polikliniği'nde 1999-2005 yılları arasında orta persistan astım tanısıyla düzenli olarak izlenen ve en az üç yıl inhaler steroid ile kontrol edici tedavi uygulanmış, başvuruda 6 yaş ve üzerinde olan, solunum fonksiyon testi yapabilen ve atopik özellik gösteren, toplam 72 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 37'si semptomatik grubu, 35'i de asemptomatik grubu oluşturmaktaydı. Hastaların dosya kayıtları ve yüz yüze görüşme ile veriler toplandı. Boy ve tartı ölçümü ile birlikte solunum fonksiyon testleri yapıldı. Kullandığı aparat ve inhalasyon becerileri değerlendirildi. Semptom kayıt formu ve PEFmetre verilerek cilt testi uygulandı. Bulgular: Her iki grupta da erkekler çoğunluğu oluşturmakla birlikte asemptomatiklerin %22,9'u kız, %77,1'i erkek; semptomatiklerin %43,2'si kız, %56,8'i erkek idi. Evin yüzölçümü ve uyunan odada halı varlığı bakımından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Başvurudaki SFT değerleri semptomatik grupta daha düşüktü ve fark istatisksel olarak anlamlıydı. Her iki gruptaki hastaların da başvuru ve son ölçülen tüm SFT parametreleri karşılaştırıldığında, son SFT'lerde anlamlı ölçüde düzelme vardı. Her iki gruptaki hastaların da takip öncesi ve sonrası acil servise başvuru ve hastaneye yatış sayılarında belirgin düzelme vardı. Takip süresince toplam atak ve okul günü kaybı açısından asemptomatik grup lehine farklılık tespit edildi. Sonuç: Pek çok faktör (yaş, astım şiddeti, atopi durumu, sosyoekonomik düzey, uygulanan tedavi, takip süresi vb.) açısından homojen iki grubun karşılaştırıldığı düşünülürse varılan sonuçlar önemli olmakla birlikte astımın değişik fenotiplerinin immünolojik ve/veya genetik belirteçlerinin saptanmasıyla çocukluk çağı astımının prognozu hakkında daha cesur öngörülerde bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Factors influencing treatment response and disease prognosis were investigated in this study in asymptomatic children with similar clinical features who were followed up with anti-inflammatory treatment for at least 3 years due to asthma but could discontinue preventive treatment, and in symptomatic patients who needed to continue treatment. Methods: Between 1999 and 2005, respiratory function tests were performed at SSK Göztepe Training Hospital Child Health and Diseases Clinic, Pediatric Chest Diseases Polyclinic on patients with moderate persistent asthma who were regularly monitored and received controller treatment with inhaler steroids for at least three years and were 6 years of age or older at the time of application. The study comprised 72 patients who were able to do so and had atopic characteristics. The symptomatic group had 37 patients, while the asymptomatic group included 35. Patients' file records and face-to-face interviews were used to obtain data. In addition to height and weight data, respiratory function tests were performed. The equipment used as well as the inhaling skills were assessed. A symptom tracking sheet and a PEF meter were provided, as well as a skin test. Results: Despite the fact that males outnumber females in both groups, 22.9% of asymptomatics are female and 77.1% are male; 43.2% of symptomatics are girls and 56.8% are boys. In terms of the surface area of the house and the existence of carpet in the sleeping room, there was a statistically significant difference between the two groups. The symptomatic group had lower PFT readings at admission, and the difference was statistically significant. When all PFT parameters assessed upon admission and last measured in patients in both groups were compared, the final PFTs showed a significant improvement. The number of emergency department visits and hospitalizations of patients in both groups decreased significantly before and after follow-up). During the follow-up period, there was a difference in total attacks and school day loss in favor of the asymptomatic group. Conclusion: Although the findings are significant in light of the fact that two homogeneous groups were compared in terms of many factors (age, asthma severity, atopy status, socioeconomic level, applied treatment, follow-up period, and so on), we can learn more about the prognosis of childhood asthma by identifying immunological and/or genetic markers of different phenotypes of asthma. It is possible to make bold predictions.
Benzer Tezler
- Aile hekimliği uzmanlık ögrencilerinin çocukluk çağı astımı hakkındaki bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of family medicine specialist students' knowledge, attitudes and practices about childhood asthma
ZEKERİYA ŞENGÜL
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2024
Aile HekimliğiSağlık Bilimleri ÜniversitesiAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
- Ketojenik diyetin absans epilepsi tedavisindeki etkinliği
The effectiveness of the ketogenic diet in absence epilepsy treatment
NAZLI BÜŞRA AÇIKGÖZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2021
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıMarmara ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DİLŞAD TÜRKDOĞAN
- Hışırtılı çocuklarda gastroözofagial reflü ile besin allerjisi ilişkisi
Başlık çevirisi yok
ÖZGE DEMİREL LEMAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NERMİN GÜLER
- Astım izleminde fraksiyone ekshale nitrik oksit ölçümünün önemi
The importance of fractional exhaled nitric oxide measurement in asthma follow up
AHMET YILDIRIM
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2017
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıTrakya ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÜLFER MEHTAP YAZICIOĞLU
- Çocukluk çağı pankreatitli olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with childhood pancreatitis
MÜFİDE DOĞRU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2022
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıErciyes ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DERYA ALTAY