The importance of designing climate-resilient cities for future scenarios: Case of Antalya
Gelecek senaryoları için iklime dayanıklı şehirler tasarlamanın önemi: Antalya örneği
  1. Tez No: 823494
  2. Yazar: ŞEVVAL SİMRUY BAYGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEM BERRİN ÇAKMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Kentsel Isı Adası, Adaptasyon ve Mitigasyon Stratejileri, İklime Dayanıklılık, Antalya, Climate Change, Urban Heat Island, Adaptation and Mitigation Strategies, Climate Resilience, Antalya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ufukta bir iklim krizinin yaşandığı ve bunun altında yatan nedenin sadece doğal bir değişim değil, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınmanın olduğu netlik kazanmıştır. Teknolojik gelişmelerin ve sanayileşmenin ortaya çıkmasıyla birlikte insan kaynaklı iklim değişikliği daha da fazla“doğal”afeti beraberinde getirmektedir. Geleceğin dünyasının şehirleri hayatta kalabilmek için iklime dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunu yaparken ekstrem koşullara uyum sağlamak ve etkilerini azaltmak en önemli hususlardandır. Bu araştırma, yalnızca iklim değişikliğine ve bunun sonucunda ortaya çıkan afetlere değil, aynı zamanda bunlarla mücadele için küresel çapta kabul gören adaptasyon ve mitigasyon stratejilerine de odaklanmaktadır. Söz konusu bilinen stratejiler, Türkiye'deki gibi ölümlerin ve ekonomik kayıpların yeterince ciddiye alınmadığı riskli şehirler için bir araştırma yapmak adına gözlemsel bir araç işlevi görmektedir. Giderek artan sıcaklıkların vatandaşların günlük hayatını etkilemesi sonucu Antalya vaka çalışması olarak seçilmiştir. Görünüşte önemsiz olan sorun, yaşlanan nüfus için de popüler bir emeklilik destinasyonu haline gelen bu turizm merkezini etkilemeye devam etmektedir. Dayanılmaz sıcaklıklar turist tercihlerini değiştirerek Antalya'nın ekonomik hakimiyetini kaybetmesine neden olmakla birlikte, yaşlılar için de ciddi bir ölüm tehdidi oluşturmaya başlamaktadır. Kentsel ısı adası etkisi olarak bilinen bu olguyu daha iyi anlamak için Antalya ilinde devam eden bir kentsel dönüşüm projesi incelenmiştir. Bir dizi gelecek senaryosu aracılığıyla araştırılan stratejilerin tahmini sonuçlarının keşfedildiği bu çalışma, dünyayı kaçınılmaz olarak bekleyenlere karşı bir farkındalık yaratma girişimidir. Daha yaşanabilir bir kent adına kentsel ısı adası etkisinin azaltılması ve tartışılan potansiyel senaryolara uyum sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
It has been recognized that a climate crisis is on the horizon, and the underlying reason is not simply a natural shift, but global warming caused by human activities. With the emergence of technological advancements and industrialization, humancaused climate change brings even more“natural”disasters. To survive, cities of the future world must be designed to be climate resilient. Meantime, adapting to extreme conditions and mitigating their effects are crucial considerations. This research focuses on not only climate change and the resulting disasters, but also global adaptation and mitigation strategies to fight them. These common strategies work as an observational tool to conduct a study of problematic cities in Turkey, where deaths and economic losses are not taken seriously enough. Among many, Antalya is chosen as a case study, since its gradually rising temperatures threaten the daily life of the citizens. The seemingly trivial problem continues to affect this well-known tourist attraction, which is also a trending retirement destination for the aging population. The unbearable temperatures started to change tourist preferences, causing Antalya to lose its economic dominance, and began to pose a serious death threat to the elderly people. To better understand this phenomenon, known as the urban heat island effect, an ongoing urban transformation project in Antalya is analyzed. Through a series of future scenarios, and by exploring the estimated outcomes of the investigated strategies, this study is an attempt to raise awareness about what is inevitably waiting for the world. Reducing the urban heat island effect and adapting to the discussed potential scenarios are aimed on behalf of a more livable city.