Anlama ve anlatma becerilerinin geliştirilmesinde çizgi filmlerin kullanımı üzerine bir eylem araştırması
An action study on the use of cartoons in the development of comprehension and telling skills
  1. Tez No: 823771
  2. Yazar: FATMA TAĞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: anlama becerileri, anlatma becerileri, çizgi film, eylem araştırması, Türkçe eğitimi, action research, cartoon, comprehension skills, telling skills, Turkish education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırmada Türkçe derslerinde öğrencilerin anlama ve anlatma becerilerinin geliştirilmesinde çizgi filmlerin kullanılabilirlik durumunu incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel araştırma yöntemi çerçevesinde eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırmada, Türkçe eğitiminde anlama ve anlatma becerilerinin önemine, etkililiğine ve işlevsel olarak kullanılabilirliğine ilgi uyandırılarak beceri öğretiminde karşılaşılan sorunlara yönelik çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın eylem süreci, 5 ve 6. sınıf düzeylerinde 42 öğrenci ile yürütülmüştür. Eylem sürecinde araştırmacı tarafından oluşturulan 8 eylem planı kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak dokümanlar, görüşme formları, gözlem formları, araştırmacı günlükleri ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, çizgi filmlerin öğrencilerin anlama ve anlatma becerilerinin gelişimine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Türkçe dersi metin işleme süreçlerinde çizgi film kullanımının öğrenci merkezli ortamların oluşmasını sağlayarak öğrencilerin derse aktif katılımlarına olanak tanıdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to examine the usability of cartoons in the development of comprehension and expression skills in Turkish lessons. For this purpose, action research design was used in the research within the framework of qualitative research method. In the research, it was tried to produce solutions for the problems encountered in skill teaching by arousing interest in the importance, effectiveness and functional usability of comprehension and expression skills in Turkish education. The action process of the research was carried out with 42 students at the 5th and 6th grade levels. In the action process, 8 action plans created by the researcher were used. Documents, interview forms, observation forms, researcher diaries and student diaries were used as data collection tools in the study. The data obtained in the study were analyzed and interpreted using content analysis. As a result of the research, it was concluded that cartoons contributed to the development of students' comprehension and expression skills. It has been observed that the use of cartoons in the text processing processes of Turkish lessons allows students to participate actively in the course by creating student-centered environments.