Mersin ilinde serbest eczacıların finansal okuryazarlık ile finansal yönetim davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between financial literacy and financial management behavior of community pharmacists in Mersin
- Tez No: 823878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Yönetim, Serbest Eczacılar, Mersin İl Merkezi, Financial Literacy, Financial Management, Community Pharmacists, Mersin City Center
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı Mersin il merkezinde serbest eczacıların finansal okuryazarlık ile finansal yönetim davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evreni Mersin il merkezinde faal olarak çalışmakta olan 334 sayıda serbest eczacıdan oluşmaktadır. Araştırmaya 179 serbest eczacı katılmıştır. Çalışmada serbest eczacıların finansal okuryazarlık tutum ve davranışını değerlendirmek amacıyla Sarıgül (2015) tarafından hazırlanan Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranış Ölçeği anketi kullanılmıştır. Finansal yönetim davranışını değerlendirmek amacıyla Dew ve Xiao (2011) tarafından geliştirilmiş, Türkçe güvenilirlik ve geçerlilik çalışması Erişen ve Yılmaz (2021) tarafından yapılan finansal yönetim davranışı ölçeği anketinden yararlanılmıştır. Bununla birlikte kişisel bilgilerin sorgulandığı anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel olarak bağımsız örneklem sayısı iki değişkenli grup analizleri için Student T testi kullanılmıştır. Değişken sayısı 2'den fazla gruplarda anlamlı farklılığın belirlenmesi için Tek Yönlü ANOVA testi ve hangi grupların birbirinden farklı olduğuna bakmak için ise Post-Hoc testlerini kullanılmıştır. Finansal okuryazarlık ile finansal yönetim davranışı ve alt boyutları arasındaki ilişkileri test etmek için ise Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Serbest eczacıların finansal yönetim davranışı ölçeği toplam puanı ile eğitim alma talebi, aylık ortalama gelir düzeyi ve yatırım yapma durumu değişkenleri arasında finansal yönetim davranışı ölçeğinin alt boyutlarından kredi yönetimi ile medeni durum ve çalışma bölgesi değişkenleri arasında, tasarruf-yatırım yönetimi ile çalışma bölgesi, gelir düzeyi ve yatırım yapma değişkenleri arasında sigorta yönetimi ile eğitim alma talebi, gelir düzeyi ve yatırım yapma değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Katılımcıların finansal okuryazarlık tutum ve davranış ölçeği ortalama puanı ile finans alanında eğitim alma talebi ve yatırım yapma değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Yapılan analize göre finansal okuryazarlık ile finansal yönetim arasında orta düzeyde negatif anlamlı ilişki bulunmuştur. Finansal okuryazarlık ile kredi yönetimi ve tasarruf-yatırım yönetimi arasında orta düzeyde negatif anlamlı ilişki bulunmuştur. Finansal okuryazarlık ile nakit yönetimi ve sigorta yönetimi arasında düşük düzeyde negatif anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between financial literacy and financial management behavior of community pharmacists in Mersin city center. The universe of the research consists of 334 independent community pharmacists working actively in Mersin city center. 179 community pharmacists participated in the study. In the study, the Financial Literacy Attitude and Behavior Scale questionnaire prepared by Sarıgül (2015) was used to evaluate the financial literacy attitudes and behaviors of community pharmacists. In order to evaluate the financial management behavior, the financial management behavior scale questionnaire developed by Dew and Xiao (2011), a Turkish reliability and validity study conducted by Erişen and Yılmaz (2021), was used. In addition, a questionnaire form was used in which personal information was questioned. In the analysis of the data, Student's T test was used for statistically independent sample number bivariate group analyses. One-Way ANOVA test was used to determine the significant difference in groups with more than 2 variables, and Post-Hoc tests were used to see which groups were different from each other. Pearson Correlation analysis was conducted to test the relationships between financial literacy and financial management behavior and its sub-dimensions. Between the total score of the financial management behavior scale of the community pharmacists and the demand for education, the monthly average income level and the investment status, the sub-dimensions of the financial management behavior scale, the credit management and the marital status and the working region variables, the savings-investment management and the working region, income level. It has been observed that there is a significant difference between insurance management and the demand for education, income level and investing variables. There is a statistically significant difference between the participants financial literacy attitude and behavior scale average score and the demand for education in finance and investing variables. According to the analysis, a moderate negative significant relationship was found between financial literacy and financial management. A moderately negative significant relationship was found between financial literacy and credit management and savings-investment management. A low level negative significant relationship was found between financial literacy and cash management and insurance management.