16. yy Osmanlı dönemi Galatât eserlerinin Arap dili açısından değerlendirilmesi
The evaluation of 16th century Ottoman period Galatât works in terms of the Arabic language
  1. Tez No: 823902
  2. Yazar: FERİDUN KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Lahn, Galatât, Kemalpaşazâde, Hüsrevzâde, Hısım Çelebi, Arabic - Turkish, Vocabulary Borrowed Words, Linguistic Transformation, Lahn, Galatât, Kemalpaşazâde, Hüsrevzâde, Hisim Çelebi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsanı insan yapan özelliklerin başında gelen dil, tıpkı insan gibi doğar gelişir ve ölür. Bu bağlamda insanın diğer kültürel unsurlarında olduğu gibi dilin gelişim süreçlerinden biri de farklı toplumlardan yaptığı kelime ödünçlemesidir. Söz konusuintikalsürecinde suyun kabının şeklini alması gibi kelime dekullanıldığı toplumun maddi ve manevi özellikleri ile yeniden şekillenmektedir. Bu önemli hareketlilik ilmî alanda bir çalışma sahası oluşturmuş ve tarihte konuyla ilgili kayda değer eserler ortaya konulmuştur. Konunun öneminden hareketle çalışmamızda 16. y.y. Osmanlı ilim sahasında ortaya çıkan dildeki değişmeyi bir tür bozulma olarak addeden ulemanın kalema aldığı ve Galatât olarak adlandırılan literatürün ilk örnekleri incelenip tasnif ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu eserlerden en önemlileri olanKemalpaşazâde'nin et-Tenbîh alâ galati'l-câhil ve'n-nebîh, Hüsrevzâde Mustafa'nın Galatâtu'l-avâm ve Hısım Ali Çelebi'nin Hayru'l-kelâm isimli eserleridir. Eserlerin tahlili esnasında dilin doğal sürecinde meydana gelen değişim ve dönüşümün serüveni takip edilmeye çalışılmış, kanıksanmış dil hata ve değişimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language, which is at the top of the features that make people human, is born, develops and dies just like human beings. One of the development processes of the language is the borrowing of words with different societies. During this borrowing, just as water takes the shape of its container, it is also reshaped by the material and spiritual characteristics of the human community it enters. In our thesis, 16th century. The first examples of the literature, called Galatât, written by the ulema, which emerged in the field of Ottoman science and regarded the change in language as a kind of deterioration, will be examined, classified and evaluated. These are Kemalpaşazâde's et-Tenbîh alâ galati'l-cahil ve'n-nebîh, Hüsrevzâde Mustafa Galatâtu'l-avâm and Hisim Ali Çelebi's Hayru'l-kelâm. The adventure of the change and transformation occurring in the natural process of the language will be tried to be followed and the language mistakes/changes that have been taken for granted will be tried to be revealed.