Yoksulluğun ölçümünde karşılaşılan sorunlar ve yeni arayışlar: Yeni bir akademik yoksulluk ölçeği geliştirme önerisi
Problems and new searches faced in measuring poverty: A proposal to develop a new academic poverty scale
- Tez No: 824006
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ŞENKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Ölçek, Çok Boyutlu Yoksulluk Ölçeği Önerisi, Poverty, Scale, Multidimensional Poverty Scale Proposal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoksulluk Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırmanın amacı, yoksulluk şiddetini ölçen çok boyutlu bir yoksulluk ölçeği önerisi geliştirmektir. Karma yöntem esaslarına göre hazırlanan bu araştırmada, sıralı şekilde nitel ve nicel yöntem kullanılmıştır. Keşfedici sıralı model olarak bilinen bu teknik, nitel ve nicel yöntemin güçlü taraflarını aynı araştırmada birleştirmek için kullanılmaktadır. Araştırmanın evreni İstanbul'da yaşayan yoksul kişilerdir. Araştırmanın üç alan uygulaması için üç ayrı örneklem grubu seçilmiştir. Nitel araştırmanın örneklemi; yoksulluk yardımı alan İstanbul ili Esenler, Bağcılar ve Başakşehir ilçelerinde ikamet eden 40 kişiden oluşmaktadır. Nicel araştırmanın ilk uygulaması İstanbul ili Esenler, Bağcılar ve Başakşehir ilçelerinde ikamet eden 384 kişiden; ikinci uygulaması ise yine İstanbul ili Esenler, Bağcılar ve Başakşehir ilçelerinde ikamet eden 199 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın örnekleme yöntemi, kartopu örnekleme yöntemidir. Araştırmacı verileri yüz yüze şekilde toplamıştır. Araştırmanın sonuçları, tek boyutlu yoksulluk şiddetini ölçen bir yapının olduğunu tespit etmiştir. Hem açımlayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizi, bu sonucu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to develop a multidimensional poverty scale proposal that measures the severity of poverty. In this research, which was prepared according to mixed method principles, qualitative and quantitative methods were used sequentially. This technique, known as the exploratory sequential model, is used to combine the strengths of qualitative and quantitative methods in the same research. The population of the research is poor people living in Istanbul. Three separate sample groups were selected for the three field applications of the research. The sample of the qualitative research consists of 40 people residing in Esenler, Bağcılar and Başakşehir districts of Istanbul province who receive poverty assistance. The first application of the quantitative research consists of 384 people residing in Esenler, Bağcılar and Başakşehir districts of Istanbul province; the second application consists of 199 people residing in Esenler, Bağcılar and Başakşehir districts of Istanbul province. The sampling method of the research is snowball sampling method. The researcher collected the data face-to-face. The results of the study revealed that there is a unidimensional structure measuring the severity of poverty. Both exploratory and confirmatory factor analyses confirm this result.