Akıllı tasarım argümanının bilimselliği problemi
The problem of the scientificity of the intelligent design argument
  1. Tez No: 824030
  2. Yazar: KERİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİN ÖGCEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Din Felsefesi, Evrim, Karmaşıklık, Sözde Bilim, Tasarım, Complexity, Design, Evolution, Philosophy of Religion, Pseudoscience, Science
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Canlıların karmaşık yapılarının maddi mekanizma ve süreçlerle oluşmasının mümkün olmadığını savunan bir açıklama biçimi olan akıllı tasarım, bilimsel gelişmelerin ışığında William Paley (1743-1805)'in görüşlerinin yeniden yorumlandığı canlılardaki tasarım iddialarının modern bir versiyonudur. Akıllı tasarımcılar, argümanlarının bilimsel olduğunu iddia ederken, evrimciler tarafından bu argümanlar bilim dışı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, iki tarafın fikirleri de değerlendirilerek akıllı tasarımın bilimsellik problemi ele alınmıştır. Çalışmada, bilimin ne olduğu, bilimin sınırları ve sözde bilim konuları hakkında bilgi verilmiştir. Bilim dışı ve sözde bilim açıklamalarının, bilimsel çalışmalardan ziyade felsefi birer açıklama olduğu görülmüştür. Araştırmada, günümüzde evrimsel açıklamaların etki gücünün yüksek olması ve aynı zamanda moleküler seviyedeki karmaşıklığın ileri düzeyde olması nedeniyle hem akıllı tasarımcıların hem de evrimcilerin haklılık paylarının olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca akıllı evrim araştırmalarının üzerinde çalışılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intelligent design, which is a form of explanation that argues that it is not possible for the complex structures of living things to be formed by material mechanisms and processes, is a modern version of the design claims in living things, in which William Paley (1743-1805)'s views are reinterpreted in the light of scientific developments. Intelligent designers claim that their arguments are scientific, but evolutionists consider these arguments unscientific. In this study, the scientificity problem of intelligent design is discussed by evaluating the views of both parties. The study discusses what science is, the limits of science, and the topics of pseudoscience. It is observed that unscientific and pseudoscientific explanations are more philosophical interpretations rather than scientific studies. In our research, it is concluded that the strong influence of evolutionary explanations at the present times, It has also been concluded that intelligent evolution studies can be conducted.coupled with the advanced complexity at the molecular level, suggests the potential validity of both viewpoints. It has also been concluded that intelligent evolution studies can be conducted.