Masal anlatım tekniğinin ortaokul öğrencilerinin estetik dinleme becerilerine etkisi
The effect of storytelling technique on aesthetic listening skills of middle school students
  1. Tez No: 824031
  2. Yazar: HALİL AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KARAKUŞ TAYŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme Becerisi, Estetik Dinleme, Masal Anlatıcılığı, Masal, Aesthetic Listening, Fairy Tale, Listening Skills, Storytelling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada masal anlatım tekniğinin ortaokul öğrencilerinin estetik dinleme becerilerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu araştırmada nicel araştırma desenlerinden ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 6. Sınıf öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulamaya konulmuştur. Dersler hem deney hem de kontrol gruplarında araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan masal metinleri; araştırmacı, uzman ve Türkçe Öğretmenlerinin fikirleri doğrultusunda belirlenmiştir. Çalışma grubunda toplam 61 öğrenci yer almaktadır. Bu iki sınıf; basit tesadüfi olarak belirlenmiş, birisi deney diğeri kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubu 30, kontrol grubu ise 31 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubu 34 kız, 27 erkek öğrenciden meydana gelmektedir. Araştırma 9 hafta sürmüştür. Uygulama öncesinde her iki gruptaki öğrencilere masal anlatılmış, dinlediğini anlama başarı testi uygulanmış ve verilen yanıtlar ile ön test verileri oluşturulmuştur. Araştırmanın deney aşamasında, deney grubundaki öğrencilere masallarla estetik dinleme stratejileri öğretimi çalışması yapılmıştır. Deney grubundaki öğrencilere masal anlatım tekniği ile 5 masal anlatılmıştır. Dinlediğini anlama başarı testi uygulanmış ve verilen yanıtlarla son test verileri oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, masallarla estetik dinleme stratejileri öğretimi çalışması yapılan deney grubundaki öğrencilerin, kontrol grubundaki öğrencilere göre dinlediğini anlama başarı testinden aldığı puanlar daha yüksek çıkmış ve aradaki farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, masallarla yapılan estetik dinleme stratejileri öğretiminin deney grubundaki öğrencilerin dinleme becerilerinin gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of storytelling technique on aesthetic listening skills of secondary school students. In this study, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group was used. The research was carried out with 6th grade students studying in a secondary school in Pendik district of Istanbul province. The study was implemented in the second semester of the 2022-2023 academic year. The lessons were conducted by the researcher in both experimental and control groups. The fairy tale texts used in the study were determined in line with the opinions of the researcher, experts and Turkish teachers. There were a total of 61 students in the study group. These two classes were randomly determined and divided into two groups, one as the experimental group and the other as the control group. The experimental group consists of 30 students and the control group consists of 31 students. The study consists of 34 female and 27 male students. The research lasted for 9 weeks. Before the application, the students in both groups were told fairy tales, a listening comprehension achievement test was applied and the pre-test data were formed with the answers given. In the experimental phase of the research, aesthetic listening strategies were taught to the students in the experimental group with fairy tales. The students in the experimental group were told 5 fairy tales with the fairy tale narration technique. Listening comprehension achievement test was applied and post-test data were formed with the answers given. SPSS package programme was used to analyse the quantitative data obtained in the study. As a result of the research, it was found that the students in the experimental group who were taught aesthetic listening strategies with fairy tales had higher listening comprehension achievement test scores than the students in the control group and the difference was found to be significant. According to these results, it was seen that teaching aesthetic listening strategies with fairy tales contributed positively to the development of listening skills of the students in the experimental group.